Emil Horváth

Emil Horváth

Datum narození: 12. 11. 1945
Místo narození: Nitra, Československo
Profese: herec, režisér, dabér
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Slovenský herec a režisér Emil Horváth mladší, který dostal řadu divadelních cen, se v Česku předvedl zejména v televizních seriálech 30 případů majora Zemana, Ulice a České století.

Poté, co Emil Horváth ml. vystudoval herectví na VŠMU v Bratislavě, nastoupil do Divadla SNP v Martině. V letech 1976 až 1983 působil na Nové scéně v Bratislavě. V lednu 1984 se stal členem činohry Slovenského národního divadla v Bratislavě, kde byl i ředitelem. Jeho parketou se stala i režie a divadelní pedagogika.

EMIL HORVÁTH ZASPAL EMIGRACI!

Před profesionální filmovou kamerou Emil Horváth ml. debutoval v československém povídkovém diptychu z prostředí základní vojenské služby Každý mladý muž (1965), v němž hráli též Pavel Landovský, Ivan VyskočilVáclav Havel, Jaromír Hanzlík, Jiří Krampol, Petr Štěpánek, nebo František Němec.

Emil Horváth ml. ztvárnil desítky rolí filmových i televizních. Čeští diváci ho mohli vidět hned v osmi epizodách normalizačního seriálu 30 případů majora Zemana jako podporučíka Martina Gajdoše, dále pak mj. v roli majora Petera Kadlece v Ulici TV Nova či v Českém století režiséra Roberta Sedláčka, kde ztvárnil prezidenta Ludvíka Svobodu.

Herec, režisér a dabér Emil Horváth ml. získal mnohá ocenění za své výkony na divadelních prknech. Dostal např. výroční cenu Literárního fondu za postavu Stařečka v inscenaci Židle nebo Řád Ľudovíta Štúra II. třídy, který mu roku 2005 udělil slovenský prezident za významné zásluhy v oblasti rozvoje kultury.

Emil Horváth ml. vždy žil v hereckém prostředí. Jeho otcem byl herec Emil Horváth starší; manželkou herečka Viera Richterová. Syn Tomáš se stal literárním vědcem, spisovatelem a překladatelem.

 

Další Herci

zobrazit profil Mariana Treviño
Mariana Treviño
zobrazit profil David Prachař
David Prachař
zobrazit profil Marie Drahokoupilová
Marie Drahokoupilová
zobrazit profil Jamie McShane
Jamie McShane
zobrazit profil Veronika Gajerová
Veronika Gajerová
zobrazit profil Daniela Bambasová
Daniela Bambasová
zobrazit profil Vlasta Chramostová
Vlasta Chramostová
zobrazit profil Pavla  Beretová
Pavla Beretová