Daniel Craig

Datum narození: 2. 3. 1968
Místo narození: Chester, England
Výška: 186 cm
Profese: herec
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Daniel Craig se stal celosvětově známým především díky roli Jamese Bonda. Postava agenta 007 se postarala o to, že se stal světovým sexsymbolem.

Daniel Wroughton Craig se narodil v Chesteru ve Velké Británii do rodiny učitelky umění a námořníka v roce 1968. Má starší sestru Leu. Jeho rodiče se rozvedli v době, kdy mu byly čtyři roky. Své prostřední jméno dostal po své praprababičce.

Dříve než se prosadil před kamerou, hrál v divadle

Než se Daniel Craig dostal mezi největší herecké hvězdy, absolvoval prestižní Guidhall school music and drama. Po celou dobu ho provázelo divadlo a byl dokonce i nominován na cenu pro nejlepšího herce Evening Standard Theatre Awards. Postupně se prosazoval i před kamerou a stal se respektovanou osobností britského nezávislého filmu.

Netrvalo dlouho a Daniel Craig se stal zajímavým i pro Holywood. Role záporáka ve filmu Lara Croft - Tomb RiderAngelinou Jolie ho mírně definovala pro negativně vnímané postavy a s tím se dostal i k další roli v Road to Perdition kde si zahráli i takoví herci jako Tom Hanks, Paul Newman nebo Jude Law.

Osudovou se mu stala role Jamese Bonda

Nejvíce se zapsal do světového povědomí jako agent 007 – James Bond. Slavnou roli, které kdysi kralovali Sean Connery nebo Pierce Brosnan, přijal a stal se z něj v pořadí šestý herec, který kdy tuto roli ztvárnil. Daniel Craig si dohromady zahrál v pěti bondovkách.

Poprvé se v roli agenta 007 představil v roce 2006 ve filmu Casino Royale. Film se stal do té doby nejúspěšnějším filmem s Jamesem Bondem v historii slavné série. O dva roky později si pak zahrál v Quantum of Solace.

Rekord Casina Royale překonal Skyfall, uvedený v roce 2012, jehož celosvětové tržby překročily miliardu amerických dolarů. Díky filmu začal být Daniel Craig vnímán jako sexsymbol. V roce 2015 pak přidal čtvrtý film jako James Bond - Spectre.

Poté se ovšem Daniel Craig k roli dlouhých šest let nevrátil. Původně jej měli diváci v roli agenta s povolením zabíjet znovu vidět v roce 2020. Tehdy premiéru bondovky ovšem odložila pandemie koronaviru. Premiéra No Time to Die tak proběhla až o rok později. Daniel Craig se tímto filmem zároveň se slavnou sérií rozloučil.

Osobní život

Daniel Craig se oženil celkem dvakrát. Poprvé si roku 1992 vzal herečku Fionu Loudon, se kterou má dceru. Pár se ovšem rozvedl o dva roky později.

V letech 2005-2010 žil a dokonce se zasnoubil s producentkou Satsuki Mitchell. Vztah ovšem nevydržel a Craig se již v témže roce dal dohromady s Rachel Weisz. Tu si o rok později . Svatba byla tajná a zúčastnili se jí pouze čtyři lidé. V roce 2018 se pak páru narodila dcera.

 

Další Herci

zobrazit profil Tomáš Maštalír
Tomáš Maštalír
zobrazit profil Daniela Choděrová
Daniela Choděrová
zobrazit profil Jakub Zedníček
Jakub Zedníček
zobrazit profil Lenka Plačková
Lenka Plačková
zobrazit profil Lucie Zedníčková
Lucie Zedníčková
zobrazit profil Veronika Gajerová
Veronika Gajerová
zobrazit profil Emília Vášáryová
Emília Vášáryová
zobrazit profil Václav Kotva
Václav Kotva