John Travolta

Datum narození: 18. 2. 1954
Místo narození: Englewood, New Jersey
Výška: 188 cm
Profese: herec
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

John Travolta se asi nejvíce proslavil svou rolí ve filmu Pulp Fiction Quentina Tarantina. Jeho Vincent Vega se stal ikonickou postavou.

John Travolta, jako dítě s přezdívkou „Bone“, začal už při škole hrát a tancovat. A protože si chtěl skutečně jít za svým, tak v 16 letech školu opustil a vydal se za herectvím na vlastní pěst. Chvilku trvalo než se přes malé divadelní hry a reklamy dostal k větší příležitosti, ale ta nakonec přišla a v roce 1977 s muzikálovou  Horečkou sobotní noci.

Poprvé se proslavil v Pomádě

Nejvíce se však zapsal během svého hereckého mládí rolí v muzikálu Pomáda. Pro Johna Travoltu to byl obrovský úspěch a stala se z něj konečně skutečná hvězda. Jenže právě potom přišel útlum a po herci se na nějaký čas slehla zem. Filmy ve kterých hrál propadaly a zdálo se, že se na výsluní už nevrátí a zůstane jen „teenagerskou hvězdičkou“. To vše ale změnil Quentin Tarantino.

V Pulp Fiction si zahrál ikonického gangstera

Pulp fiction – Historky z podsvětí ho znovu vrátily do světla reflektorů. John Travolta chtěl původně nabídku odmítnout a Tarantino musel vynaložit velké úsilí, ale nakonec ho přesvědčil. Role po boku Umy Thurman, Bruce Willise nebo Samuela L. Jacksona mu přinesla nominaci na Zlatý Glóbus a Oscara. Nastalo tak druhé období slávy. Některé filmy ho vynášejí do hollywoodského nebe, jiné ho spíše zatracují. John Travolta si z toho ale už tolik dělat nemusí. Legendou už se stal. To mu už nikdy nikdo nevezme.

John Travolta se oženil jen jedinkrát. Se svou ženou Kelly Preston byl až do její smrti v červenci 2020. Měl tři děti ale během dovolené na Bahamách v roce 2009 mu tehdy šestnáctiletý syn Jett zemřel, údajně na epileptický záchvat. Zajímavostí je, že se John Travolta od roku 1975 hlásí ke scientologické církvi. Mezi hollywoodskými herci není jediný – spojení jsou s ní například i Tom Cruise.

V roce 2013 se zúčastnil Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Stal se miláčkem návštěvníků pro svůj pohodový přístup, nadšení a spontánnost. Vary i Prahu si užil a byl z uvítání v Čechách nadšený.

Je vášnivým pilotem

John Travolta je vášnivým pilotem. Nespokojil se ovšem s malými letadly, jako většina jiných pilotů, ale pořídil si i Boeing 707, který pak v roce 2017 daroval leteckému muzeu v Austrálii. Své vášni pak herec přizpůsobil i své bydlení. Jeho sídlo totiž stojí na kraji soukromého letiště na Floridě, a jeho součástí jsou dvě krytá nástupiště do jeho letadel, která následně mohou vycouvat přímo k ranveji.

 

Články o celebritě

Slovenka obléká hollywoodské celebrity: V diáři má míry Leonarda DiCapria i Sharon Stoneové! Slovenka obléká hollywoodské celebrity: V diáři má míry Leonarda DiCapria i Sharon Stoneové! Hollywood si podmanila Angela Jobbágyová Hadnagyová, rodačka ze slovenského Komárna. Do Spojených st... číst článek
Travolta Gump a Jackman jako Bond? Tihle slavní odmítli ikonické role Travolta Gump a Jackman jako Bond? Tihle slavní odmítli ikonické role Nemálo herců udělalo v kariéře chybu při neuváženém odmítnutí role! Mohli se stát ještě slavnějšími,... číst článek
Jaro Slávik se ukázal po transplantaci vlasů: Stříbrná čupřina! Jaro Slávik se ukázal po transplantaci vlasů: Stříbrná čupřina! V půlce května podstoupil slovenský hudební producent Jaro Slávik (48) transplantaci vlasů a jeho ik... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Ivana Jirešová
Ivana Jirešová
zobrazit profil Ivan Vyskočil
Ivan Vyskočil
zobrazit profil Petra Nesvačilová
Petra Nesvačilová
zobrazit profil Oldřich Kaiser
Oldřich Kaiser
zobrazit profil Jan Kříž
Jan Kříž
zobrazit profil Ivan Řezáč
Ivan Řezáč
zobrazit profil Alan Rickman
Alan Rickman