Emília Vášáryová

Emília Vášáryová

Datum narození: 18. 5. 1942
Přezdívka: Milka
Místo narození: Horná Štubňa
Profese: herečka
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Emília Vášáryová – Sophia Loren slovenského herectví - se na scéně pohybuje už přes 40 let. Pořád ale stejně srší energií.

Věhlasnou krásku Emílii Vášáryovou kdysi tajně zbožňovali mnozí herci. Ona se však zbláznila do sportovního lékaře, ortopeda Ivana Horského. O velké zamilovanosti svěčí i fakt, že svatba se konala už po třech týdnech od seznámení.

První manželství bylo bouřlivé

Bohužel Emília Vášáryová brzy přišla na to, že se opravdu unáhlila. Manželství bylo totiž plné žárlivých scén a psychického nátlaku. Manžel dokonce neváhal vztáhnout na ni ruku. Emília Vášáryová ve svazku s despotickým mužem vydržela sedm let. Rok po svatbě se jim narodil syn Tomáš, přitom ještě musela vychovávat i manželovu dceru Evu, s níž má mimochodem dodnes vynikající vztahy, a ta ji stále oslovuje maminko.

V Milanovi Čorbovi našla muže svého života

Rozvod s manželem se táhl poměrně dlouho, soud ho oficiálně ukončil až v době, kdy už herečka čekala dítě s kostýmovým výtvarníkem Milanem Čorbou.  Stal se mužem jejího života a v lásce spolu prožili více než 30 let až do jeho smrti v roce 2013. Na jeho pohřbu šokoval švagr Emílie Vášáryové Milan Lasica projevem, ve kterém Čorbovi vzkázal, ať na nej v nebi počká.

Původně chtěla studovat diplomacii

Emília Vášáryová, která byla vyhlášena spolu s Jozefem Kronerem za herce 20. století, se stala herečkou úplnou náhodou. Původně chtěla studovat jazyky, lákalo ji cestování a měla v plánu studovat diplomacii v Praze. Dětství prožila v Banské Štiavnici, kde její otec učil na gymnáziu. Jelikož neměl dobrý „kádrový profil“, jeho dcera nemohla studovat na vysoké škole.

K herectví se dostala přes recitování. Na recitační soutěži Hviezdoslavov Kubín si ji jako talentovanou vítězku všiml předseda poroty a rektor VŠMU Andrej Bagar, který jí navrhl, aby studovala herectví. Vášáryové se však herecká kariéra nelíbila a jít na zkoušky ji přinutila až facka od otce. „Takovou mi vpálil, že jsem se rozplakala ,“ dodnes vzpomíná Vášáryová. Zkoušky nakonec udělala a už na škole bylo jasné, že jde o výjimečný talent. Hned po jejím skončení v roce 1963 se stala členkou Slovenského národního divadla, kde působí dodnes.

Poprvé se objevila před kamerou ještě předtím, než nastoupila na VŠMU. V maďarsko - československém filmu Deštník svatého Petra (1958) si v komparsu zahrála služku a na plátně tehdy vyslovila jenom jednu jedinou větu: „Už jdu !“ A opravdu! Netrvalo dlouho a šla z role do role.

O pověstné kráse, která ji dopomohla k mnohým rolím, si myslela své. „Nikdy jsem se nepovažovala za hezkou. Trpce jsem oplakala každé fotografování. I na rodinných fotkách je to patrné. Moje sestra Magda byla furt usměvavá a já jsem zvečnená jenom jako morous. Na přijímacích pohovorech na VŠMU jsem měla chuť utéct, když jsem viděla všechny ty namalované a nastrojené dívky. Měla jsem tenké nohy a mezeru mezi předními zuby. Tu později napravil strojek,“ svěřila se.

Po revoluci zkusila i politickou kariéru

Po revoluci v roce 1989 Emília Vášáryová dokonce na chvíli vstoupila do politiky. Lidé z politické strany VPN ji nabádali, aby kandidovala do Federálního shromáždění. Příliš se jí do politiky nechtělo, přemluvili ji však, že bude na nezvolitelném místě a svým obličejem jenom pomůže ostatním. Co čert nechtěl, Vášáryová se do parlamentu prokroužkovala. Vydržela tam půl roku. Pak tvrdila, že politika prostě není pro ni. Parlament vyměnila za školu a je jednou z nejlepších pedagogů herecké tvorby na VŠMU.

Její rozsáhlé herecké zkušenosti ji předurčily k rolím zajímavě stárnoucích žen. S režisérem Janem Hřebejkem spolupracovala několikrát. Nejdrív ji obsadil do filmu Pelíšky, pak Horem pádem, což je snímek, za který dostala v roce 2004 Českého lva. A do třetice si zahrála v jeho Krásce v nesnázích.

Její mladší sestrou je taktéž herečka a politička Magda Vášáryová. Se švagrem Milanem Lasicou, si několikrát zahrála i v divadle.

 

Články o celebritě

Nejsilnější momenty loučení s Hlaváčovou (†85): Srdceryvný pláč vnučky a Medvecká o poslední schůzce Nejsilnější momenty loučení s Hlaváčovou (†85): Srdceryvný pláč vnučky a Medvecká o poslední schůzce V Národním divadle se rodina, přátelé, kolegové a veřejnost naposledy rozloučili s herečkou Janou Hl... číst článek
Emília Vášáryová na pohřbu Hlaváčové: Emotivní slova! Emília Vášáryová na pohřbu Hlaváčové: Emotivní slova! Za Slovensko přijela herečka Emília Vášáryová. S Janou byly přítelkyněmi, o to víc bylo pro ni těžkk... číst článek
Rozloučení s Hlaváčovou (†85): Detailní scénář pohřbu Rozloučení s Hlaváčovou (†85): Detailní scénář pohřbu Velkolepou pietu pořádá dnes Národní divadlo Janě Hlaváčové (†85), která zemřela 13. ledna ve své vi... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Matouš Ruml
Matouš Ruml
zobrazit profil Lucie Juřičková
Lucie Juřičková
zobrazit profil Jakub Štěpán
Jakub Štěpán
zobrazit profil Lumír Olšovský
Lumír Olšovský
zobrazit profil Renée Zellweger
Renée Zellweger
zobrazit profil Sophie Turner
Sophie Turner
zobrazit profil Kristýna Hrušínská
Kristýna Hrušínská