Roman Pomajbo

Roman Pomajbo

Datum narození: 26. 4. 1969
Místo narození: Ilava, Slovensko
Profese: herec, humorista, moderátor
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Roman Pomajbo se stal populárním díky relacím S.O.S a Niečo za niečo. Ve filmu Kvaska režisérky Mirjam Landové ztvárnil cholerického režiséra.

Kdysi dávno, v časech když lidé těžko žili a tvrdě pracovali na polích, rozléhaly se po kraji jejich unavené výkřiky: "Pomáhej Bůh, Pomáhej Bůh!" Na cestě domů jim jazyk únavou už tak dobře nepracoval, a tak se krajem rozléhalo už jen jakési zkrácené "Pomáj-booo ... Pomáj-boooo!" Tak vzniklo příjmení herce Romana Pomajbo, alespoň takhle to rád říká. Ale je docela možné, že jeho příjmení na Slovensko přinesl jakýsi bohatý Ital v době, kdy se otevíraly piešťanské lázně.

Pomajbovi se děti smály, že je Cikán

Do školy začal Roman Pomajbo chodit v Bratislavě. Pro jeho přirozeně tmavší pleť se mu ve škole posmívali, že je Cikán, což Roman Pomajbo vyřešil po svém: řekl spolužákům, že jeho děda je velevážený indiánský náčelník kmene, a posměch spolužáků vystřídal obdiv. I to je jedna z životopisných historek, které herec s oblibou vypráví.

Počátkem 80. let 20. století ještě na Slovensku neexistovala střední herecká škola a na brněnskou Janáčkovu konzervatoř se mohli dostat vždy jen dva Slováci. Roman Pomajbo do školy nastupoval s pocitem, že jde na těžkou, výběrovou školu reprezentovat Slovensko, a proto musí být perfektní. Měl představy, že tam bude vládnout přísný spartánský režim a dril. Byl však překvapen. Jeho představy o teroru se rozplynuly a realita odpovídala spíše často opakovaným slovům profesorů: „Umění třeba dělat s jednou rukou v prdeli.“

Pomajbo vyučoval ve škole LUDUS

Po maturitě v Brně se Roman Pomajbo vrátil do Bratislavy a úspěšně absolvoval přijímací pohovory na VŠMU. A po čtyřech letech mu do sbírky přibyl červený diplom ze státnic.

První angažmá Roman Pomajbo získal v Nitře, po roce přešel do Trnavy, aby se nakonec ocitl zpět v Bratislavě. Hostoval na všech státních jevištích hlavního města. Uváděl mj. pořady CRN-CRN, Kolo štěstí, Dokaž, co víš nebo Ponorka. Popularitu mu přinesly relace S.O.S a Niečo za niečo. Ve škole LUDUS vyučoval umělecký přednes divadla a herectví, daboval, moderoval v rozhlase.

Roman Pomajbo bavil v Partičce

Jistý čas žil Roman Pomajbo i v Praze, kde hostoval v divadle na Fidlovačce. Začal také občas hostovat v projektu Partička, kde spolu s Michalem Suchánkem, Richardem Genzerem, Ondřejem Sokolem, Danem Danglem a Igorem Chmelou improvizoval na daná témata.

V českém filmu Kvaska (2007) režisérky Mirjam Landové Roman Pomajbo ztvárnil cholerického režiséra. Se stejnou režisérkou spolupracoval takové na snímkuTacho (2010) z prostředí rallye. Objevil se i v dalších filmech, např. v romantické komedii Ženská na vrchou (2019).

S manželkou Petrou, kterou poznal v roce 2000 v Austrálii, má Roman Pomajbo dcery Vivien, Noemi a Timeu.

 

Další Umělci

zobrazit profil Lucie Gelemová
Lucie Gelemová
zobrazit profil Valerie Rónová
Valerie Rónová
zobrazit profil Michal Caban
Michal Caban
zobrazit profil Eliška Grabcová
Eliška Grabcová
zobrazit profil Naděžda Munzarová
Naděžda Munzarová
zobrazit profil Michal Šeba
Michal Šeba
zobrazit profil Michal Necpál
Michal Necpál