Jožo Ráž

Jožo Ráž

Datum narození: 24. 10. 1954
Místo narození: Bratislava
Profese: zpěvák a hudebník
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Jožo Ráž je slovenský hudebník a zpěvák, zakladatel skupiny Elán. Je známý svými kontroverzními vyjádřeními o „dobrém“ socialismu i svým obdivem k bývalému slovenskému premiérovi Vladimíru Mečiarovi .

Jožo Ráž společně se spolužákem z hudební školy Vašem Patejdlem založil v roce 1968 skupinu Elán. V letech 1984 - 1985 v období svého prvního velkého vrcholu odehráli Eláni v Československu a v okolních zemích přibližně 500 koncertů . „My neděláme jen hudbu, ale i filozofii,“ říka o svých úspeších Ráž.

Má ukončenou Filozofickou fakultu UK v Bratislavě, obor psychologie. Na vysokou školu šel jen proto, aby nemusel na vojnu. Jožo Ráž je milovníkem doutníků, whisky a motorek. A právě ty se mu v roce 1999 staly osudnými. V červnu byl Jožo Ráž účastníkem dopravní nehody, kterou však nezavinil. Utrpěl vážný úraz hlavy spojený s výhřezem mozku, z dalších zranění měl zlomený nos, pravou holeň a levé zápěstí. Německý řidič, který motocyklistu Ráže srazil, z místa nehody ujel. Ráž podstoupil téměř devítihodinovou operaci hlavy. Z kómatu se probral po dvou měsících a musel se učit znovu chodit i mluvit. Paradoxem je, že se v den nehody právě vracel ze studia, kde nazpíval titulní píseň k filmu Fontána pro Zuzanu 3 dnes již legendární a oblíbenou Vodu čo ma drží nad vodou.

Jožo Ráž dodnes vyprodává obrovské haly a přestože je pro média zajímavý kvůli svým kontroverzním výrokům a fandění osobám jako jsou Vladimír Mečiar či Robert Fico, on sám prý novináře nesnáší a příliš s nimi nekomunikuje. „Dělám populární hudbu a ta se bez popularity dělat nedá. Bez médií bych neexistoval, proto se s nimi bavím, ale je to válka. Přesto s nimi komunikuji, protože potřebuji, aby o mně psali. Kdyby se to dalo dělat bez toho, tak to dělám bez toho,“ řekl o svém vztahu k médiím. Bývalý premiér Vladimír Mečiar mu nabídl post ministra kultury ve své vládě, ale Ráž do politiky vstupovat nechtěl.

Jožo Ráž hudbu neposlouchá a nesnáší. Aspoň to tvrdí. Nepoužívá mobil ani platební karty, počítač nezapíná. Moderním technologiím se brání a je hrdý na to, že nikdy v životě nepoužil internet. Nejraději je sám, sedí doma za zataženými závěsy a medituje. Léta, kdy Elán hrál 250 koncertů ročne, by prý už zpátky vrátit nechtěl.

Nejznámější alba skupiny Elán jsou Nejsme zlí, Rabaka či Hodina slovenčiny. S manželkou Barborou má Jožo Ráž dva syny. Chovají také několik psů.

 

Články o celebritě

Loučení s muzikantem Vašem Patejdlem (†68): 2 pohřby, 2 kary a hrob, který zůstane tajný Loučení s muzikantem Vašem Patejdlem (†68): 2 pohřby, 2 kary a hrob, který zůstane tajný Květinové dary zaplavily ve středu baziliku na Strahově. Mnoho věnců za desítky tisíc korun, krásně ... číst článek
Záhada věnce pro Patejdla (†68): Co ho pojilo s vrcholným politikem? Záhada věnce pro Patejdla (†68): Co ho pojilo s vrcholným politikem? Na posledním rozloučení s Vašo Patejdlem (†68) se to ve středu na Strahově podle očekávání truchlící... číst článek
Našli jsme krásnou Evu z Discopříběhu: Co dělá a jak zachránila přítele před smrtí? Našli jsme krásnou Evu z Discopříběhu: Co dělá a jak zachránila přítele před smrtí? Herečka Mariana Slováková Konečná (51) začala ve čtrnácti letech žít svůj Discopříběh. Nejdříve toči... číst článek

Další Hudebníci

zobrazit profil Josef Holomáč
Josef Holomáč
zobrazit profil Michal Vavro
Michal Vavro
zobrazit profil Petr Rímský
Petr Rímský
zobrazit profil Mikoláš Růžička
Mikoláš Růžička
zobrazit profil René Rypar
René Rypar
zobrazit profil Ota Baláž
Ota Baláž
zobrazit profil Jackpot Daniels
Jackpot Daniels
zobrazit profil Ronnie Wood
Ronnie Wood