Pavel Kříž

Datum narození: 18. 4. 1961
Místo narození: Brno
Profese: herec
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Pavel Kříž se proslavil rolí Štěpánka ve filmech o Básnících, kteří přicházejí o iluze, ale život jim přece jen chutná.

Na svém kontě má brněnský rodák Pavel Kříž desítky filmů. Jeho kariéra je ale výrazně spojena i s pomáháním lidem. Od gymnaziálních let se chtěl věnovat medicíně, což mu bylo v předlistopadovém Československu znemožněno.

Pavel Kříž jako básník a statečný kovář

V roce 1987 Pavel Kříž emigroval do Kanady a tam konečně mohl zahájit studium psychoterapie na univerzitě ve Vancouveru, pak působil v domech pro seniory. V zámoří se seznámil i se svojí životní partnerkou, filmovou animátorkou Bonnie.

Ještě předtím, než ČSSR opustil, stihl Pavel Kříž jako dvacetiletý natočit film Jak svět přichází o básníky (a o pár let později pokračování Jak básníci přicházejí o iluze) a dva roky nato ztvárnit statečného kováře ve stejnojmenném pohádce.

Pavel Kříž vyhrál StarDance

Po návratu z Kanady v 90. letech 20. století série o Štěpánu Šafránkovi pokračovala - Jak básníkům chutná životKonec básníků v Čechách, Jak básníci neztrácejí naději, Jak básníci čekají na zázrak. Mezi další známé snímky patří Andělské oči podle Bohumila Hrabala, Vůně vanilky, I ve smrti sami. A oblíbené jsou seriály Ulice nebo První republika, v nichž se objevil. Pavel Kříž se stal také členem činohry Národního divadla.

O divácké oblibě herce Pavla Kříže svědčí i to, že v roce 2010 vyhrál soutěž  StarDance s tanečnicí Alicí Stodůlkovou, když ve finále porazili zpěvačku Anetu Langerovou. Kromě tance se rád věnuje plavání, boxu a kung-fu.

 

Články o celebritě

Jiří Strach o zesnulém Kaprálikovi (†75): Ještě na jaře jsme spolu točili! Jiří Strach o zesnulém Kaprálikovi (†75): Ještě na jaře jsme spolu točili! V úterý 8. srpna zasáhla slovenskou filmovou scénu velice smutná zpráva - ve věku 75 let zesnul here... číst článek
Natáčí se česko-kanadská pohádka Princezna na hrášku: Adamcová je stávkokaz, Vondráčková Trdlo! Natáčí se česko-kanadská pohádka Princezna na hrášku: Adamcová je stávkokaz, Vondráčková Trdlo! Česko bude mít další filmovou princeznu! V právě natáčené pohádce Princezna na hrášku, kterou v česk... číst článek
Martina Adamcová alias četařka Babinčáková z Tankového praporu kápla božskou: Z televize mě vyhodili! Martina Adamcová alias četařka Babinčáková z Tankového praporu kápla božskou: Z televize mě vyhodili! Četařka Babinčáková z filmu Tankový prapor se v 90. letech vdala do Kanady a přesunula na druhou str... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Ben Affleck
Ben Affleck
zobrazit profil Jana Kolesárová
Jana Kolesárová
zobrazit profil Liam  Neeson
Liam Neeson
zobrazit profil Jaroslav Marvan
Jaroslav Marvan
zobrazit profil Philippine Leroy-Beaulieu
Philippine Leroy-Beaulieu
zobrazit profil Samuel Arnold
Samuel Arnold
zobrazit profil Filip Švarc
Filip Švarc
zobrazit profil Jiří Pomeje
Jiří Pomeje