Jaroslav Brabec

Jaroslav Brabec

Datum narození: 14. 6. 1954
Místo narození: Praha
Profese: režisér, kameraman, pedagog
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Jaroslav Brabec se přes kameru dostal k režii. Stal se držitelem Českých lvů za filmy Krvavý román, Kuře melancholik a Andělská tvář.

Studia kamery na pražské FAMU Jaroslav Brabec dokončil v roce 1979. Hned nato nastoupil do Filmového studia Barrandov jako kameraman. Podílel se na natáčení dramat Džusový román, Poklad hraběte Chamaré nebo na pohádce Zdeňka Trošky O princezně Jasněnce a létajícím ševci.

České lvy má Brabec nejen za kameru

Kromě filmů Jaroslav Brabec zrežíroval i pořad GEN - Galerie elity národa, dokument Paralelní portrét nebo divadelní hry Když Harry potkal Sally či Mezi úterým a pátkem.

Práce Jaroslava Brabce získaly České lvy, Zlatého ledňáčka z plzeňského festivalu a mnoho dalších ocenění. Sošku krále zvířat dostal v kategorii Nejlepší kamera za Krvavý román (1993), Kuře melancholik (1999) a Andělská tvář (2001). Za Krvavý román má ještě lva za nejlepší výtvarný počin a za Americké dopisy (2015) sošku v kategorii Nejlepší televizní film nebo minisérie.

Sám Jaroslav Brabec vyhrál např. Cenu českých kameramanů. Kromě režie a kamery se věnuje také fotografii. Na FAMU Jaroslav Brabec své zkušenosti zúročil jako odborný asistent.

Brabec má dceru s Menzelovou

Jaroslav Brabec byl ženatý s herečkou Veronika Freimanová, s níž vychoval dcery Terezu, která se stala herečkou a modelkou, a Markétu. Pár se v roce 2008 po třicetiletém soužití rozvedl.

Důvodem rozpadu manželství byla filmařova nevěra s Olgou Menzelovou, tehdejší manželkou režiséra Jiřího Menzela, se kterou má Jaroslav Brabec dceru Annu Karolínu

 

Další Filmaři

zobrazit profil Oliver Stone
Oliver Stone
zobrazit profil Maria Procházková
Maria Procházková
zobrazit profil Stanley Tucci
Stanley Tucci
zobrazit profil Ondřej Provazník
Ondřej Provazník
zobrazit profil Harvey Weinstein producent
Harvey Weinstein producent
zobrazit profil Filip Renč
Filip Renč
zobrazit profil Zdeněk Janáček
Zdeněk Janáček