Petra Černocká

Datum narození: 24. 11. 1949
Místo narození: Praha
Profese: zpěvačka, herečka
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Petra Černocká se proslavila jako zapomenutelná Saxána v pohádce Dívka na koštěti. Za tuto roli získala Cenu herečka roku 1971.

Česká zpěvačka a herečka Petra Černocká se narodila v Praze. Její otec byl právník a matka úřednice. Má staršího bratra Pavla, který byl zpěvákem bigbeatové skupiny Donald a poté uznávaným DJ. Když jí bylo 9 let zemřela jí matka.

Černocká se prosadila písní Ovečka

Vystudovala  pražskou konzervatoř obor operní zpěv a klavír. Už při studiu hrála Petra Černocká s kapelou Pastýři, která se skládala hlavně z jejích spolužáků z konzervatoře, kapelu  vedl Petr Hannig. V té době natočila svou první píseň Ovečka, která se stala populární a později vyšla i na desce.

Klasickou hudbu opustila svým absolventským koncertem. V té době už měla práci v divadle Semafor. Její první hrou byla Besídka v souboru Grosmanna a Šimka. Zde vydržela rok a poté přešla k Suchému a Šlitrovi. V roce 1968 dostala Černocká nabídku na spolupráci ve skupině The Cardinals.

Syn Černocké zemřel záhy po narození

V té době se Petra Černocká poprvé vdala. Jejím manželem se stal zpěvák a manažer Kardinálů Jan Vaculík. Když se vdávala byla už ve čtvrtém měsíci těhotenství,  její syn však zemřel krátce po narození. Manželství jim přesto vydrželo celých 12 let. Rok před rozvodem se jim narodila dcera Bára. Ta vystudovala novinařinu a začala zpívat ve skupině Yellow Sisters.

V 70. letech 20. století zpívala Petra Černocká především písně Zdenka Merty, písně převzaté z anglických originálů a některé své vlastní. V roce 1971 si zahrála hlavní roli ve filmu Dívka na koštěti (1971). Za ztvárnění Saxany získala ve stejném roce ocenění herečka roku. K tomuto filmu nazpívala i titulní píseň. V roce 1999 jí dokonce za tuto píseň byla udělena Supraphonem zlatá deska, a také vzniklo CD, na kterém je celý filmový příběh vyprávěn. Role Saxany byla jejím největším filmovým  úspěchem. Až v roce 2011 si zahrála v pokračování tohoto filmu Saxána a Lexikon kouzel.

Černoská se provdala za Pracného

Po revoluci v roce 1989 vydala Petra Černocká ještě několik CD. Vyšlo jí country album Náklaďák a u kytarových písní už zůstala. Na sklonku roku 2006 vydala CD s názvem Souhvězdí střelce a tři roky nato album Pop galerie.

Druhým manželem Petry Černocké se stal taktéž muzikant, kytarista Jiří Pracný.

 

Články o celebritě

Bohdalová jako vyměněná: Po návratu z Kanárů stihla křest Pawlovské i Davida! Bohdalová jako vyměněná: Po návratu z Kanárů stihla křest Pawlovské i Davida! Nedávná dovolená na Kanárských ostrovech, kam ji pozvala její dcera Simona Stašová (68), dodala Jiři... číst článek
Ina T. hodnotí podzimní modely: Boj proti chladu! Dráždivost kontrastů Krejčíkové, čistota Maxové Ina T. hodnotí podzimní modely: Boj proti chladu! Dráždivost kontrastů Krejčíkové, čistota Maxové Odchod léta avizuje návrat vrstvení v podání sak a lehkých bund, zaručující, že vás chladnější počas... číst článek
Matuš (50) a Lucinka (20): Promluvili o druhém dítěti! Matuš (50) a Lucinka (20): Promluvili o druhém dítěti! Zpěvák Bohuš Matuš (50) se do rodinného života nikdy moc nehrnul, co ale poznal mladičkou Lucii (20)... číst článek

Další Zpěváci

zobrazit profil David Kraus
David Kraus
zobrazit profil Prince  (Rogers Nelson)
Prince (Rogers Nelson)
zobrazit profil Sascha Schmitz
Sascha Schmitz
zobrazit profil Lemmy Kilmister
Lemmy Kilmister
zobrazit profil Selena Gomez
Selena Gomez
zobrazit profil Jana Yngland Hrušková
Jana Yngland Hrušková