Ivanka Devátá

Datum narození: 27. 11. 1935
Místo narození: Praha
Profese: herečka, spisovatelka
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

S uměním koketovala Ivanka Devátá už jako malé děvče. Ještě než uměla psát, říkala mámě své básničky. Pak vystudovala pražskou DAMU a nastoupila do Realistického divadla, kde zůstala více než třicet let. Předvedla se v Maryši, Loupežníkovi nebo ve Snu noci svatojánské.

Role jí nabídly film, televize i rozhlas. Výraznou postavu Márynky Kryštofové Ivanka Devátá ztvárnila v dramatu Mstitel. Následovala komedie Nejlepší ženská mého života, televizní Nezralé maliny nebo seriály Rodina Bláhova, Nemocnice na kraji města a Rodinná pouta. Nadabovala mimoto slečnu Marplovou, amatérskou detektivku Agathy Christie.

Z divadla Ivanka Devátá odešla v roce 1991 a vyrazila na dráhu literátky. Mezi její nejznámější knihy patří Vůně posečené trávy, Lázeňská kúra, Rodinný podnik nebo Všechny mé domovy. Časopisy zpestřovala svými fejetony.

O IVANCE DEVÁTÉ ČTĚTE ZDE>>

S prvním manželem, hercem Milošem Hlavicou, má Ivanka Devátá syna Marka. Manželské souznění ale ztichlo rozvodem. Podobně dopadl i vztah s jejím druhým mužem, hercem Josefem Vinklářem, se kterým měla syna Adama.

 

Další Herci

zobrazit profil Chukwudi Iwuji
Chukwudi Iwuji
zobrazit profil David Švehlík
David Švehlík
zobrazit profil Nataša Burger
Nataša Burger
zobrazit profil Oldřich Vlach
Oldřich Vlach
zobrazit profil Oleg Pavlovič Tabakov
Oleg Pavlovič Tabakov
zobrazit profil Jack Nicholson
Jack Nicholson
zobrazit profil Paris Wilton
Paris Wilton
zobrazit profil Peter Dinklage
Peter Dinklage