Nina Divíšková

Datum narození: 12. 7. 1936
Datum úmrtí: 21. 6. 2021
Místo narození: Brno
Profese: herečka
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Nina Divíšková se věnovala především divadlu. Za roli afektované matky v dramatu Příběhy obyčejného šílenství byla nominována na Cenu Thálie a na Českého lva.

Po studiích pražské DAMU Nina Divíšková nastoupila na scénu ostravského Divadla Petra Bezruče. V roce 1965 přešla do Činoherního klubu v Praze, kde zůstala až do přelomu tisíciletí. Pak odešla na volnou nohu.

NINA DIVÍŠKOVÁ - ROZHOVOR NAJDETE ZDE>>

V Klubu se Nina Divíšková předvedla v dramatech Zločin a trest, Racek, Višňový sad nebo ve hře Spravedliví. Divadlo v Řeznické jí nabídlo roli v Krásce z Leenane, v Intimním divadle zazářila v Mrchách.

Divíšková v seriálech Ulice a Vyprávěj

Objevila se také v Dejvicích v dramatu Příběhy obyčejného šílenství, které později získalo i filmovou adaptaci. Postava afektované matky přinesla Nině Divíškové nominace jak na divadelní Cenu Thálie, tak na filmovou sošku Českého lva.

Mimoto si Nina Divíšková zahrála v komedii Věry Chytilové Hra o jablko, v poetické Kytici a v Máji nebo v komediích režiséra a scenáristy Tomáše Svobody Hodinový manžel a Manžel na hodinu. Neminulo ji ani drama Tajnosti, válečná romantika Anglické jahody a muzikál V peřině.

Nezapomenutalná byla Nina Divíšková v seriálech Ulice či Vyprávěj, v němž po boku Radoslava Brzobohatého ztvárnila babičku Bětu.

S Kačerem žila neuvěřitelných 59 let

Nina Divíšková se také věnovala pedagogické činnosti.

O NINĚ DIVÍŠKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Otec Niny Divíškové položil základy českému jeskynnímu potápění, matka byla tanečnice.

Ještě během studií se Nina Divíšková seznámila s divadelním režisérem a hercem Janem Kačerem. Vzali se roku 1962. Měli spolu dcery Kláru, Simonu a Adélu.

Nina Divíšková zemřela 21. června 2021. Bylo jí 84 let.

 

Články o celebritě

Činoherní klub připomene 6 hvězd: Abrhám, Šafránková, Menzel a další Činoherní klub připomene 6 hvězd: Abrhám, Šafránková, Menzel a další Jen za poslední dva roky ztratil Činoherní klub šest hvězd. V představení Ti, kteří nás opustili zav... číst článek
Jan Hrušínský k nepoznání: TEN PLEŠOUN JE ŠTEINDLERŮV TÁTA Jan Hrušínský k nepoznání: TEN PLEŠOUN JE ŠTEINDLERŮV TÁTA Herec a divadelní principál Jan Hrušínský (66) je ve svém živlu. Už zítra v jeho Divadle Na Jezerce ... číst článek
Zdrcený Jan Kačer čeká na pohřeb kamaráda Abrháma (†82): Přípravy na řeč u rakve, ale... Zdrcený Jan Kačer čeká na pohřeb kamaráda Abrháma (†82): Přípravy na řeč u rakve, ale... Neustále čeká, že zazvoní telefon. Josef Abrhám ml. (46) se ale stále neozývá. Přitom Jan Kačer (85)... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Alois Švehlík
Alois Švehlík
zobrazit profil Jaroslava Hanušová
Jaroslava Hanušová
zobrazit profil Hana Tomáš Briešťanská
Hana Tomáš Briešťanská
zobrazit profil Keanu Reeves
Keanu Reeves
zobrazit profil Luděk Munzar
Luděk Munzar
zobrazit profil Sylva Ondrušíková
Sylva Ondrušíková
zobrazit profil Milena Steinmasslová
Milena Steinmasslová
zobrazit profil Kateřina Langerová
Kateřina Langerová