Jan Kačer

Jan Kačer

Datum narození: 3. 10. 1936
Místo narození: Holice
Profese: herec, režisér
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Jan Kačer svůj život zasvětil divadlu. Stál u zrodu Činoherního klubu v Praze, režíroval desítky her a ztvárnil nesčetně rolí, a to i ve filmu a v televizi.

Vystudoval keramickou školu v Bechyni. Bavilo ho sochařství a výtvarné umění. Nadšený byl ale Jan Kačer do divadla. Režii na pražské DAMU dokončil v roce 1960. Své první zkušenosti získal v Divadle ABC. 

JAN KAČER COVID NEPOZNAL

Kariéru Jan Kačer rozjel ale až v Ostravě. V Divadle Petra Bezruče tvořil jedno představením za druhým. Pokyny hercům dával např. v Tramvaji do stanice Touha, v Romeu a Julii nebo v Poprasku na laguně.

Kačer v Ordinaci v růžové zahradě

V roce 1965 herec a režisér Jan Kačer založil pražský Činoherní klub. Zrežíroval v něm Gogolova Revizora, Višňový sad nebo Děti slunce od ruského dramatika Maxima Gorkého.

O deset let později Jan Kačer musel své divadelní dítě opustit a vrátit se do Ostravy. Režimu se nelíbily jeho svobodomyslné postoje. Později režíroval a hrál i v Divadle na Vinohradech nebo v Národním divadle v Praze. Své umění vyvezl i do norského Národního divadla v Oslu.

Ve filmu Smrt si říká Engelchen Jan Kačer ztvárnil svou první hlavní roli. Zahrál si i v Údolí včel, v Romanettu, ve Vlčí boudě, v krimi komedii Krásno nebo v tragikomedii Chata na prodej. Na televizní obrazovce se proslavil díky seriálům Rodinná pouta, Velmi křehké vztahy a Ordinace v růžové zahradě.

Dostal medaili od Václava Havla

Angažoval se také v politice. Za Občanské fórum Jan Kačer zasedl v roce 1990 do Federálního shromáždění. Pozdější kandidatura do Senátu mu ale nevyšla. V roce 1998 dostal od prezidenta Václava Havla Medaili Za zásluhy v oblasti kultury.

O JANU KAČEROVI ČTĚTE ZDE>>

V roce 1962 se Jan Kačer oženil s herečkou Ninou Divíškovou. Narodily se jim tři dcery. Jejich vnučka Josefína Šumová se dostala do semifinále České Miss.

Manželka Jana Kačera navždy opustila 21. června 2021. Nina Divíšková zemřela v 84 letech.

 

Články o celebritě

Jan Kačer na projekci o své oblíbenkyni: Brejchová nechce nikoho vidět! Jan Kačer na projekci o své oblíbenkyni: Brejchová nechce nikoho vidět! V lázeňském městě uvedl speciální projekci digitalizovaného filmu Evalda Schorma Každý den odvahu z ... číst článek
Jan Kačer v 86 letech poprvé na MFF KV: Promluvil o Brejchové! Jan Kačer v 86 letech poprvé na MFF KV: Promluvil o Brejchové! Herec a režisér Jan Kačer (86) na MFF KV uvedl speciální projekci digitalizovaného filmu Evalda Scho... číst článek
Igor Chmela rozchodil Jana Kačera (86): Zvedl ho z postele! Igor Chmela rozchodil Jana Kačera (86): Zvedl ho z postele! Kvůli vážným zdravotním problémům sotva chodí. Herec, pedagog a režisér Jan Kačer (86) zvažuje každi... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Beáta Kaňoková
Beáta Kaňoková
zobrazit profil Jan Maršál
Jan Maršál
zobrazit profil Lukáš Pavlásek
Lukáš Pavlásek
zobrazit profil Jan Slovák
Jan Slovák
zobrazit profil Karla Chadimová
Karla Chadimová
zobrazit profil Zdeněk Podhůrský
Zdeněk Podhůrský
zobrazit profil Nikki Amuka-Bird
Nikki Amuka-Bird
zobrazit profil Kateřina  Janečková
Kateřina Janečková