Milena Dvorská

Milena Dvorská

Datum narození: 7. 9. 1938
Datum úmrtí: 22. 12. 2009
Místo narození: Prostějov
Profese: herečka
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

První filmová role Mileny Dvorské, skromná princezna Maruška z pohádky Byl jednou jeden král, byla zároveň její nejslavnější. Přesvědčila v ní svého hereckého otce Jana Wericha, že sůl je v životě důležitější než kdejaký diadém. K hereckému koření ji přitom přivedl právě Werich. Talent z ní vycítil, když si přišla pro autogram.

Prvně studovala Dvorská zdravotnickou školu. Po pohádkovém úspěchu šla ale na DAMU, kde jí odpustili i to, že nemá maturitu. Čarokrásná tmavovláska si zahrála v komedii Anděl na horách, v romantice Poslední růže od Casanovy nebo v krvelačné Vraždě v hotelu Excelsior. Skladnici Outratovou předvedla v legendárním Marečku, podejte mi pero a královnu Elišku v pohádce Jak se budí princezny. Neminuly ji ani role v komedii Ať žijí rytíři! a v pohádce Z pekla štěstí.

Krom toho se věnovala i rozhlasu, dabingu a televizi. Rozzářila seriály Tři chlapi v chalupě, Chlapci a chlapi nebo nekonečnou Ulici. Téměř třicet let se vžívala do svých postav na prknech Divadla E. F. Buriana. Zavítala i do Divadla Za branou nebo do Divadelní společnosti Háta. Excelovala v Anně Christie, Žebrácké opeře, Šumaři na střeše i v Rackovi. Půl roku pracovala v dopisovém oddělení kanceláře prezidenta Václava Havla.

Přes čtyřicet let žila Dvorská s hercem Josefem Krausem. Vychovali syna Jakuba. Z předchozího vztahu s bulharským režisérem Orfeiem Cokovem se narodila dcera Lucie, se kterou měla Dvorská velmi složitý vztah. Lucie se provdala za samozvaného spasitele světa Jana Dvorského, který si říká Immanuel Parsifal. Odjeli spolu do Belgie, mají osm dětí.

Za roli ve filmovém dramatu Kamenný most byla Dvorská nominována na Českého lva. Dvakrát vyhrála cenu Českého literárního fondu. Ještě než před Vánocemi roku 2009 zemřela, shrnula své zkušenosti do knihy Vyprávění o životě. Její odkaz čistoty a skromnosti v ní žije dál. 

 

Články o celebritě

VÁNOČNÍ POHÁDKOVÁ NEJ... Nejen s čerty NEJSOU ŽERTY! VÁNOČNÍ POHÁDKOVÁ NEJ... Nejen s čerty NEJSOU ŽERTY! Ani Tři oříšky pro Popelku, ani Pyšná princezna, a dokonce ani Anděl Páně 2. Nejoblíbenější vánoční ... číst článek
Jak se budí princezny. Hrušínský si při natáčení zlomil nohu a macecha se málem utopila Jak se budí princezny. Hrušínský si při natáčení zlomil nohu a macecha se málem utopila Ze známého příběhu o šípkové princezně vznikla filmová pohádka Jak se budí princezny (1977) pod takt... číst článek
Vesničko má středisková. Kterého slavného herce odmítl režisér Menzel obsadit? Vesničko má středisková. Kterého slavného herce odmítl režisér Menzel obsadit? Jedna z nejoblíbenějších a nejlepších komedií Vesničko, má středisková (1985, r. Jiří Menzel) přišla... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Chuck Norris
Chuck Norris
zobrazit profil Charlie Vickers
Charlie Vickers
zobrazit profil Kristýna Leichtová
Kristýna Leichtová
zobrazit profil Beáta Hrnčiříková
Beáta Hrnčiříková
zobrazit profil Dermot Mulroney
Dermot Mulroney
zobrazit profil Ulrike Kotajná
Ulrike Kotajná
zobrazit profil Tereza Voříšková
Tereza Voříšková
zobrazit profil Colin Farrell
Colin Farrell