Pavel Háša

Pavel Háša

Datum narození: 1. 6. 1929
Datum úmrtí: 5. 8. 2009
Místo narození: Praha
Profese: režisér, scenárista
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Pavel Háša za svůj život zrežíroval na osm desítek uměleckých děl, ať už šlo o divadlo či film. Z festivalu v Monte Carlu si dokonce přivezl cenu. Jeho žena Květa Fialová s ním byla až do jeho smrti.

Pavel Háša byl synem uměleckého podnikatele a finančního ředitele Osvobozeného divadla, ve kterém působila herecká dvojka Werich s Voskovcem. Pavel Háša nedokončil studium na Karlově univerzitě a odešel režírovat do zlínského Filmového studia Gottwaldov. Byl také u Krátkého filmu v Praze a deset let na volné noze. Pak pracoval v televizi a v dnešním Divadle Pod Palmovkou.

Mezi jeho nejznámější počiny patři divadelní Ostře sledované vlaky, Tři na lavičce, Bratři Karamazové, televizní Povídky malostranské, Pan Pickwick, Televarieté či dokumentární Lidice nebo Devět kapitol ze starého dějepisu.

Prvním celovečerním filmem byl Případ Daniela, který Pavel Háša natočil roku 1964. Šlo o rekonstrukci odhalení špionážní sítě Státní bezpečnosti. Sám na něj napsal scénář. Za snímek Svědkové obžaloby si zase odvezl v roce 1975 Stříbrnou nymfu z Mezinárodního televizního festivalu v Monte Carlu.

Pavel Háša se dvakrát oženil. První manželkou byla herečka Emma Černá, tou druhou divadelní a filmová diva Květa Fialová, která si zahrála i v některých jeho snímcích. Posledních deset let života trpěl Háša Alzheimerovou chorobou. Dožil se osmdesáti let.

 

Články o celebritě

Pravda o dědictví po »princezně Ladě« Kyselkové (†83): Co bude s bytem ve slavném domě, v němž zemřela? Pravda o dědictví po »princezně Ladě« Kyselkové (†83): Co bude s bytem ve slavném domě, v němž zemřela? Žila skromně a poskrovnu toho také princezna Lada Marie Kyselková (†83) po sobě zanechala. Měla pouz... číst článek
Rok a půl po smrti Květy Fialové (†88): ZDEMOLOVANÝ  HROB A KŘÍŽ! Rok a půl po smrti Květy Fialové (†88): ZDEMOLOVANÝ HROB A KŘÍŽ! Krátce poté, co se konečně splnilo přání Květy Fialové (†88) a její urna skončila pod zemí na hřbito... číst článek
Místo osvobození znásilnění bandou Sovětů: Květa Fialová (†88) prožila na konci válku hrůzu Místo osvobození znásilnění bandou Sovětů: Květa Fialová (†88) prožila na konci válku hrůzu Den vítězství 8. května celé Česko slaví jako den, kdy skončilo několikaleté utrpení 2. světové válk... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Václav Křístek
Václav Křístek
zobrazit profil Marie Poledňáková
Marie Poledňáková
zobrazit profil Matěj Chlupáček
Matěj Chlupáček
zobrazit profil Jan Petráň
Jan Petráň
zobrazit profil Zdeněk Zelenka
Zdeněk Zelenka
zobrazit profil Tomáš Mašín
Tomáš Mašín
zobrazit profil Alfred Hitchcock
Alfred Hitchcock