Vlastimil Harapes

Datum narození: 24. 7. 1946
Místo narození: Chomutov
Profese: tanečník, choreograf a herec
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Vlastimil Harapes v Národním divadle nejdřív sám dvacet let tančil, poté se stal choreografem a ředitelem tamního baletu. Zahrál si i v několika filmech.

Tanečník a choreograf Vlastimil Harapes je přesvědčením fatalista. Věří, že jeho život je jen dávno napsaná kniha, jejíž příběh prožívá. Už jako malý měl výjimečné pohybové nadání. Chodil do rytmiky a tančil se svou nejmladší sestrou ještě dřív, než se naučil číst. Ani na vteřinu nezaváhal, když se měl rozhodnout pro nenáviděnou matematiku nebo taneční konzervatoř.

Do Národního divadla přišel hned po konzervatoři

V roce 1965 konzervatoř dokončil a poté nastoupil do baletního souboru Národního divadla. O šest let později se stal tanečník Vlastimil Harapes tanečním sólistou. Nejvíc si cenil svobody, kterou na divadelních prknech cítil při každém představení. Jeho kvalit si všimli i v zahraničí. Působil v Německu, Rumunsku nebo Španělsku. V ruském Petrohradu studoval tanec.

Jako dominantní tanečník se Vlastimil Harapes ukázal v baletech Romeo a Julie, Spartakus, Louskáček či v Labutím jezeře. Objevil se ve Vláčilově snímku Markéta Lazarová i v komedii Starci na chmelu. Byl porotcem několika tanečních soutěží i v zahraničí.

Balet Národního divadla vedl i jako ředitel a choreograf

Po dvacetileté taneční zkušenosti předával Vlastimil Harapes rady svým svěřencům jakožto choreograf a ředitel baletního souboru Národního divadla. Klasický tanec vyučoval v Praze, ve Florencii a v milovaném Římě. Za celoživotní mistrovství v baletu získal cenu Thálie.

Šest let žil s Hanou Zagorovou

Čím míň Vlastimil Harapes tančí, tím víc hraje – například činohru v libereckém Divadle F. X. Šaldy. Byl dvakrát ženatý, ale nemá žádného potomka. Jeho první žena byla herečkou a děti nechtěla. Jeho druhá žena, zpěvačka a moderátorka Hana Zagorová, mít děti ze zdravotních důvodů nesměla. S Hanou Zagorovou žil Vlastimil Harapes šest let.

Ke spekulacím, zda je či není homosexuál, se Vlastimil Harapes vždy odmítal vyjadřovat. Je to však téma, kvůli němuž se například odmítá bavit s herečkou Květou Fialovou, která o něm prohlásila, že "je dost teplej" a že žije s básníkem Josefem Topolem. Vlastimil Harapes na to reagoval, že kdyby Květa Fialová byla muž, "někdo by ji zmlátil, že by se nepoznala".

Zkoušel i politickou kariéru

V roce 2016 se rozhodl zkusit i politickou kariéru a jako nestraník kandidoval do Senátu za hnutí ANO v Praze 6. Získal ovšem pouze přes 13 procent hlasů a z volby vypadl už v prvním kole.

 

Další Herci

zobrazit profil Michał  Żebrowski
Michał Żebrowski
zobrazit profil Rostislav Novák starší
Rostislav Novák starší
zobrazit profil Florence Hunt
Florence Hunt
zobrazit profil Cristiano Donati
Cristiano Donati
zobrazit profil Ebon Moss-Bachrach
Ebon Moss-Bachrach
zobrazit profil Kit Harington
Kit Harington
zobrazit profil Dana Bartůňková
Dana Bartůňková
zobrazit profil Roman Tomeš
Roman Tomeš