Olga Havlová

Olga Havlová

Datum narození: 11. 7. 1933
Datum úmrtí: 27. 1. 1996
Místo narození: Praha
Profese: první dáma samizdatu i republiky
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Byla múzou svého manžela, dramatika a prezidenta Václava Havla. Olga Havlová rozená Šplíchalová se s ním náhodně seznámila v kavárně Slávie a po osmi letech si ho tajně vzala.

Olga Havlová pocházela z chudé dělnické rodiny a vyrůstala na pražském Žižkově. Vyučila se v továrně podnikatele Tomáše Bati, kde pracovala až do šestnácti let. Tehdy přišla o čtyři prsty levé ruky, když se snažila opravit zaseklý lis. Po krátké době se stala uvaděčkou v Divadle Na zábradlí, kde působil i její budoucí manžel Václav Havel.

Pro Havla byla Olga Havlovávelkou oporou. Její existence ho držela nad vodou v nejtěžších chvílích života. A nebylo jich málo. Oba byli totiž proti komunistickému režimu, který sledoval každý jejich pohyb. O to víc, když založili Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných. Olga Havlová krom toho samizdatově vydávala Edici Expedici nebo časopis O divadle.

V roce 1990 vytvořila Olga Havlová spolu s několika svými přáteli nadaci Výbor dobré vůle. O dva roky později ji spojila s Nadací Olgy Havlové. Jejím smyslem bylo pomáhat lidem se zdravotním postižením. Za tuto práci získala Olga Havlová několik ocenění. Stala se českou a norskou Ženou roku a rok po své smrti jí byl propůjčen Řád Tomáše Garriguea Masaryka za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva. Zemřela na rakovinu v roce 1996.

Olga Havlová ráda tančila, hrála ping-pong nebo skládala puzzle. Oblíbenou becherovku si dávala v pět odpoledne. Byla rázná a jen tak něco ji nerozhodilo. Možná proto je po ní pojmenováno ostravské gymnázium nebo ulice na Žižkově.

 

Články o celebritě

Kateřina Kaira Hrachovcová odhalila: Poslední telefonát s Havlem (†75)! Kateřina Kaira Hrachovcová odhalila: Poslední telefonát s Havlem (†75)! Herečka Kateřina Kaira Hrachovcová (49) nechyběla na mikulášském charitativním bazaru v Pražské křiž... číst článek
V Havlové bouchly saze! O záměně jmen a zubožené Lucerně V Havlové bouchly saze! O záměně jmen a zubožené Lucerně „Mnoho lidí se mě při nedávných akcích ptalo, jak prosperuje Lucerna! Doznala jsem tedy, že je třeba... číst článek
Dojatý Svěrák po StarDance: První milion pro Paraple vybíral do klobouku! A teď? Dojatý Svěrák po StarDance: První milion pro Paraple vybíral do klobouku! A teď? Když se dozvěděl, kolik peněz pro vozíčkáře se po konečném sčítání vybralo, rozplakal se. Zdeněk Svě... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Vladimír Iljič  Lenin
Vladimír Iljič Lenin
zobrazit profil Zdeňka Shumová
Zdeňka Shumová
zobrazit profil Ivan Franěk
Ivan Franěk
zobrazit profil Tomáš Baldýnský
Tomáš Baldýnský
zobrazit profil Alena Mudrová
Alena Mudrová
zobrazit profil Eva Vejmělková
Eva Vejmělková
zobrazit profil Zdeněk Izer
Zdeněk Izer