Markéta Irglová

Datum narození: 28. 2. 1988
Místo narození: Valašské Meziříčí
Výška: 160 cm
Profese: zpěvačka, skladatelka, herečka
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Zpěvačka Markéta Irglová je držitelka Oscara za filmovou hudbu. Skromná dívka z Valašského meziříčí dokázala již velké věci.

Nikdy ji nenapadlo, že bude herečka. Pak si Markéta Irglová zahrála hlavní roli v irském filmu Once. Nikdy ani nemyslela na to, že bude zpěvačka. Teď koncertuje po celém světě. A to všechno díky jejímu talentu a jednomu osudovému setkání. Markéta Irglová získala v roce 2008 amerického Oscara a českého Anděla. Je vdaná za amerického baskytaristu Tima Iselera, se kterým žije v New Yorku.

V první třídě základní školy si začala Irglová brnkat na klavír. Uchvátila ji ale až kytara, kterou dostala od svého otce. Ve třinácti se pak seznámila na rodinné party s irským zpěvákem Glenem Hansardem. O tři měsíce později se Glen Hansard do Česka vrátil a nabídl ji spolupráci.

Koncertovali spolu všude možně. Obrovský úspěch přišel s nízkorozpočtovým filmem Once, kde si Markéta Irglová a Glen Hansard zahráli dvě hlavní role podobné jejich vlastním životům. K filmu složili i hudbu a za píseň Falling Slowly získali filmového Oscara. Láskyplnou píseň si v té době zpíval skoro každý. Film stál sto padesát tisíc dolarů. Vydělal jich dvacet milionů.

S Glenem Hansardem nahrála alba The Swell Season a Stric Joy. Nějakou dobu s ním i žila v irském Dublinu. Po té se ovšem rozešli. Desku Anar z roku 2011 už ale nazpívala sama. V Česku ji uvedla se svým manželem, zvukařem a baskytaristou Timem Iselerem. Vyprodala s ní prestižní sály v New Yorku, Londýně nebo Sydney. Koncertuje i v Čině, Jižní Koreji a Malajsii.

V roce 2023 byla Markéta Irglová vybrána mezi adepty reprezentovat Česko v mezinárodní soutěže Eurovize.

 

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Lenny Filipová
Lenny Filipová
zobrazit profil Michal Hrůza
Michal Hrůza
zobrazit profil Robbie Williams
Robbie Williams
zobrazit profil Radka Fišarová
Radka Fišarová
zobrazit profil Glen Hansard
Glen Hansard
zobrazit profil Eliška Ochmanová
Eliška Ochmanová