Glen Hansard

Glen Hansard

Datum narození: 21. 4. 1970
Místo narození: Dublin, Irsko
Výška: 183 cm
Profese: zpěvák, skladatel, herec
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Ir Glen Hansard, romantický rozervanec s hlasem nakřáplého anděla, se živí jako zpěvák a herec. Z ulice se prozpíval až k Oscarovi za nejlepší filmovou píseň roku 2007. Vytvořil ji spolu s Markétou Irglovou, rodačkou z Valašského Meziříčí. Ještě předtím založil folkrockovou skupinu The Frames a zahrál si v kultovním irském filmu režiséra Alana Parkera: The Commitments.

Glen Hansard vzal život do vlastních rukou velmi brzy. Už ve třinácti, kdy odešel ze školy. Krom života vzal do rukou hlavně kytaru, se kterou hrával na ulicích Dublinu, hlavního města Irska. V roce 1990 založil kapelu The Frames. Většímu úspěchu se mohl těšit až po vydání páté desky nesoucí název For The Birds, díky níž začal koncertovat po celé Evropě.

A s kapelou se dostali i do Česka. Hansard zde potkal mladičkou studentku a zpěvačku z Valašského Meziříčí, Markétu Irglovou. Glen Hansard a Markéta Irglová se stali nerozlučnou dvojkou. Složili spolu desku The Swell Season pro Hřebejkův film Kráska v nesnázích. Natočili spolu film Once na motivy Hansardova života a za skladbu Falling Slowly vyhráli Oscara za nejlepší filmovou píseň.

Od té doby koncertuje Glen Hansard nejen po Evropě, ale i po Americe či Asii. Nejraději se ale přeci jen vrací do České republiky. „Líbí se mi, že si tu lidé cení své kultury,“ pochvaluje si zrzavý umělec, který svůj první hudební klip natočil za pouhé čtyři anglické libry.

Markéta Irglová se dlouhou dobu považovala za jeho partnerku. Glen to ale popřel – je svobodný.

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Eva Urbanová
Eva Urbanová
zobrazit profil Andrea Bocelli
Andrea Bocelli
zobrazit profil Ondřej Hejma
Ondřej Hejma
zobrazit profil Miroslav Žbirka
Miroslav Žbirka
zobrazit profil Jan Žamboch
Jan Žamboch
zobrazit profil Josef Vágner
Josef Vágner
zobrazit profil Kateřina Mátlová
Kateřina Mátlová
zobrazit profil Miroslav Šmajda
Miroslav Šmajda