Jan Němec

Datum narození: 12. 7. 1936
Datum úmrtí: 18. 3. 2016
Místo narození: Praha
Profese: režisér, producent, pedagog
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Jan Němec se zařadil mezi nejvýznamnější české režiséry. Už jeho první celovečerní snímek Démanty noci zaznamenal velké uznání u nás i v zahraničí.

Původně chtěl Jan Němec studovat hudbu. Piano a klarinet rozezvučel na rytmech jazzu. Nakonec zvolil režii na FAMU. Se studentským filmem Sousto získal Stříbrnou růži na festivalu v Amsterodamu a hlavní cenu v německém Oberhausenu.

JAN NĚMEC STŘÍLEL DO OKNA MARTĚ KUBIŠOVÉ

Jan Němec se stal jedničkou roku 1969

Na snímku Démanty noci se s ním podílela scenáristka a výtvarnice Ester Krumbachová, jeho první manželka. Získali za něj filmové ceny v Paříži a v Mannheimu.

Film Jana Němce O slavnosti a hostech vypráví o moci, manipulaci i zradě. Komunističtí cenzoři se tohoto alegorického snímku zalekli a zakázali ho. Dnes patří mezi klasická evropská díla 60. let 20. století. Se svou druhou manželkou, zpěvačkou Martou Kubišovou, natočil pěvecký medailon Náhrdelník melancholie.

Britským časopisem Film and Filming byl Jan Němec označen za nejlepšího světového režiséra roku 1969.

V USA Jan Němec točil svatby a učil

O pár měsíců dříve Jan Němec nasnímal dění kolem okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. Materiál odvezený do Vídně se šířil do celého světa.

O šest let později Jan Němec emigroval do Německa. Nějakou dobu pak žil i ve Švédsku nebo ve Velké Británii. Nakonec se dostal až do Ameriky, kde natáčel svatby nebo učil na tamních univerzitách. Po Sametové revoluci se do vlasti vrátil. V USA nechal svou v pořadí třetí manželku Veroniku Baumann.

Režii si připomněl komedií V žánru královské lásky nebo dramatem Toyen. Podílel se také na několika dokumentech a filmových portrétech. Na FAMU nastoupil Jan Němec jako pedagog. 

Němec dostal medaili od Havla

Po boku kolegů Jiřího Menzela, Miloše Formana nebo Věry Chytilové se Jan Němec řadí mezi zakladatele nové vlny v české kinematografii.

V roce 2002 mu tehdejší prezident Václav Havel udělil Medailí Za zásluhy. Průzračnou sošku Českého lva Jan Němec získal za celoživotní přínos českému filmu. Podobné odůvodnění měla i Cena Ministerstva kultury, která ozdobila jeho jméno roku 2011.

O JANU NĚMCOVI ČTĚTE ZDE>>

Jan Němec byl čtyřikrát ženatý. Čtvrtá manželka Iva Ruzseláková mu porodila dceru.

Slavný režisér Jan Němec zemřel 18. března 2016. Bylo mu 79 let.

 

Články o celebritě

9 let od smrti Věry Chytilové (†85): Pokus o sebevraždu a pletky s Milošem Kopeckým (†73)! 9 let od smrti Věry Chytilové (†85): Pokus o sebevraždu a pletky s Milošem Kopeckým (†73)! Herce týrala, po kameramanech házela plechovky, přesto byla Věra Chytilová (†85) milovanou a uznávan... číst článek
Olga Menzelová brání manžela: Klaus je hlupák! Jakubisko točil taky pro režim Olga Menzelová brání manžela: Klaus je hlupák! Jakubisko točil taky pro režim Exprezidenta Václava Klause (81) označuje Olga Menzelová (45) za hlupáka. Brání tak svého manžela, r... číst článek
Podivné a kontroverzní Zemanovy metály: Končící prezident vyznamenával své kamarády a podporovatele Podivné a kontroverzní Zemanovy metály: Končící prezident vyznamenával své kamarády a podporovatele Končící prezident Miloš Zeman uděloval mnohdy státní vyznamenání poněkud zvláštním způsobem. Nezřídk... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Jan Schmidt
Jan Schmidt
zobrazit profil Agnieszka Holland
Agnieszka Holland
zobrazit profil Jan Nejedlý
Jan Nejedlý
zobrazit profil Martin Dušek
Martin Dušek
zobrazit profil Gustav Oplustil
Gustav Oplustil
zobrazit profil David Ondříček
David Ondříček
zobrazit profil Jozef Halász
Jozef Halász
zobrazit profil Karel Janák
Karel Janák