Jiří Lábus

Datum narození: 26. 1. 1950
Místo narození: Praha
Profese: herec
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Jiří Lábus dostal České lvy za role ve filmech Amerika a Klauni. S Oldřichem Kaiserem vytvořil nezapomenutelnou komediální dvojici.

Pro herectví se Jiří Lábus rozhodl, jakmile uviděl první loutkovou pohádku. Po studiích pražské DAMU nastoupil do Studia Ypsilon, kde začal tahat za nitky diváckého úžasu i smíchu.

JIŘÍ LÁBUS MALÍŘEM

Jiří Lábus zazářil coby Rumburak

Televizi ovládl Jiří Lábus coby druhojakostní čaroděj Rumburak v pohádkovém seriálu Arabela. S Oldřichem Kaiserem vytvořil nerozlučnou a nezapomenutelnou dvojku v komediálních pořadech Možná přijde i kouzelník, Zeměkoule nebo Ruská ruleta. Za totalitního režimu bylo vysílání jejich pořádů po podepsání petice Několik vět zakázáno.

Objevili se spolu také např. v divadelní komedii Žena za pultem, která se naopak komunismu vysmívá. Ostatně oba dva jsou na ženské postavy hotoví mistři. Jiří Lábus léta namlouvá Marge Simpsonovou, kreslenou postavu s nejvyšší modrou trvalou v dějinách kinematografie.

Lábus obdržel prestižní Cenu Thálie

V Ypsilonce se předvedl v dramatech Rusalka, Vdovou proti své vůli nebo Vratká prkna. Za roli podváděného manžela Antoina ve hře Hlava Medúzy získal Jiří Lábus prestižní Cenu Thálie. Zahrál si v Utrpení mladého Werthera Divadla Viola nebo v Play Strindberg Divadla Ungelt.

Film Jiřímu Lábusovi nabídl převážně vedlejší, ale důležité a často i složité role. Neminula ho ani Troškova trilogie Slunce, seno…, drama Václav nebo pohádky Nesmrtelná teta, Lotrando a Zubejda a Tajemství staré bambitky.

Lábus a Čtvrtníček excelovali s Ivánkem

Postava strýce v kafkovské Americe přinesla Jiřímu Lábusovi sošku Českého lva. Exceloval také v hlavní roli hororového příběhu Specialita šéfkuchaře. Vlastní film si zasloužil i s Rumburakem.

S Oldřichem Kaiserem oživili rozhlasovou Rodinku Tlučhořovic. V roce 2005 vytvořil Jiří Lábus spolu s Petrem Čtvrtníčkem jedinečnou hru Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? oprašující policejní odposlechy fotbalových korupčníků.

Kromě Marge Jiří Lábus namluvil vykuleného moderátora Jů z dětského pořadu Studio Kamarád, amplion v seriálu MASH, pět dílů počítačové hry Polda nebo knihy o Harrym Potterovi.

Za roli v Zemanovi se Lábus omluvil

Černou skvrnou herecké kariéry Jiřího Lábuse je role v jednom z dílů komunistického propagandistického seriálu 30 případů majora Zemana, který se snažil očernit undergroundovou kapelu The Plastic People of the Universe. Za tuto šmouhu se omluvil skupině i veřejnosti.

Za vedlejší roli ve filmu Klauni Jiří Lábus dostal svého druhého Českého lva. Na třetího byl nominován za ztvárnění jedné z hlavních úloh v komedii Vlastníci.

Milovníky seriálů zautal i ve Volze reříséra Jana Pachla. Jednu z klíčových postav Jiří Lábus ztvárnil v road movie režiséra a scenáristy Tomáše Kleina Citlivý člověk (2023).

O JIŘÍM LÁBUSOVI ČTĚTE ZDE>>

Jiří Lábus se nikdy neoženil. Bývá spojován s úřednicí Yvonou Krouskou, někdejší programová ředitelka TV Barrandov Jolanou Dvořákovou nebo také mladou herečkou Annou Kotlíkovou. Ženy se nicméně po jeho boku střídají poměrně často a on si tak užívá pravého staromládeneckého života. Jeho bratrem je přední český architekt Ladislav Lábus.

 

Články o celebritě

Broněk Černý, hvězda Slunce, seno...: Takhle teď vypadá Venca Konopník! Broněk Černý, hvězda Slunce, seno...: Takhle teď vypadá Venca Konopník! Čas neúprosně letí a zastavit ho nedokážou ani někdější filmové hvězdy. Tou býval i idol dívčích srd... číst článek
Venca Konopník z komedií Slunce, seno... Už byste ho nepoznali! Venca Konopník z komedií Slunce, seno... Už byste ho nepoznali! Čas neúprosně letí a zastavit ho nedokážou ani někdější filmové hvězdy. Tou býval i idol dívčích srd... číst článek
Tajemství supermoderního kravína z kultovní Troškovy komedie Slunce, seno, erotika: Žádná Itálie, ale Volyně! Tajemství supermoderního kravína z kultovní Troškovy komedie Slunce, seno, erotika: Žádná Itálie, ale Volyně!  „Tohle že je kravín? Předsedo, to nejni vůbec možný!“ diví se družstevníci z Hoštic ve fi lmu Slunc... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Jean-Paul Belmondo
Jean-Paul Belmondo
zobrazit profil Jan Novotný
Jan Novotný
zobrazit profil Jan Zadražil
Jan Zadražil
zobrazit profil Dagmar Havlová-Veškrnová
Dagmar Havlová-Veškrnová
zobrazit profil Lindsay Lohan
Lindsay Lohan
zobrazit profil Pavel Sedláček
Pavel Sedláček