Bořek Šípek

Datum narození: 14. 6. 1949
Datum úmrtí: 13. 2. 2016
Místo narození: Praha
Profese: architekt
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Skvělý, ve světě velmi ceněný výtvarník a designér Bořek Šípek, který byl ověnčen zahraničními tituly z architektury a filosofie, v polovině února 2016 podlehl zákeřné rakovině.

Do Německa Bořek Šípek emigroval v devatenácti. Zprvu se živil jako truhlář. Postupem času se vypracoval na světoznámého umělce. První úspěch slavil se svým skleněným domem v Hamburgu, který postavil pro svou sestru. Získal za něj Německou cenu architektury za rok 1984. Následovalo nizozemské muzeum moderního umění, pražské butiky nebo tokijský obchodní dům Ginza.

BOŘEK ŠÍPEK DOBOJOVAL

Zabývá se designem nábytku, skla, porcelánu či váz. Velké úspěchy slavil v Itálii. V Praze založil umělecké studio, v Novém Boru vlastní sklárnu. Hradním architektem byl mezi lety 1990 až 2003. Jmenoval ho prezident Václav Havel. V roce 1998 byl Šípkovi ve Vídni udělen titul profesora designu. Sedm let zastával Bořek Šípek post děkana liberecké fakulty architektury. Provozuje krom toho vlastní restauraci.

Za své umění získal mnohá ocenění. Mezi ně patří i francouzský řád Rytíře umění a literatury nebo nizozemská Cena za užité umění a architekturu prince Bernharda.

S bývalou manželkou, nizozemskou choreografkou Bambi Udenovou, vychoval syny Milana a Dalibora. S Leonou  Machálkovou ho seznámil zpěvák a skladatel Karel Černoch. Bořek Šípek a Leona Machálková spolu mají syna Artura. Rozešli se v roce 2009. Šípka okouzlila podnikatelka Zuzana Mausová. Ani s ní ale vztah nakonec nevyšel.

S vážným onkologickým onemocněním se Bořek Šípek hrdinně pral několik měsíců. Svůj boj se zákeřnou rakovinou prohrál 13. 2. 2016.

 

Články o celebritě

Machálková v slzách kvůli smrti Šípkovy (†66) sestry: 3 měsíce ležela mrtvá doma! Machálková v slzách kvůli smrti Šípkovy (†66) sestry: 3 měsíce ležela mrtvá doma! Měla velkolepý koncert v Lucerně k nastávajícím 55. narozeninám, tleskat jí tam přiletěl z Milána, k... číst článek
Mrtvá sestra Bořka Šípka: Záhadnou smrt vyšetřuje policie! Mrtvá sestra Bořka Šípka: Záhadnou smrt vyšetřuje policie! Rodina chce zařídit převoz ostatků kožní lékařky Stanislavy Šípkové (†75) do Česka! Jenže nastala ko... číst článek
Syn Bořka Šípka (†66): Strach kvůli sexuální orientaci! Chtěl si vzít život Syn Bořka Šípka (†66): Strach kvůli sexuální orientaci! Chtěl si vzít život Výtvarník Bořek Šípek (†66) odešel z tohoto světa v únoru 2016 po prohraném boji s rakovinou. Jeho s... číst článek

Další Umělci

zobrazit profil Lucie Hunčárová
Lucie Hunčárová
zobrazit profil Marek Epstein
Marek Epstein
zobrazit profil Sára Saudková
Sára Saudková
zobrazit profil Petr Faltus
Petr Faltus
zobrazit profil Lenka Nora Návorková
Lenka Nora Návorková
zobrazit profil Theodor Pištěk
Theodor Pištěk
zobrazit profil Karel Vladyka
Karel Vladyka
zobrazit profil Libuše Vojtková
Libuše Vojtková