Blanka Matragi

Datum narození: 20. 2. 1953
Místo narození: Světlá nad Sázavou
Profese: módní návrhářka
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Obléká celý Blízký východ. Nebo alespoň tamní princezny, bohaté manželky a policii. Návrhářka Blanka Matragi odjela v roce 1980 do Bejrútu, hlavního města Libanonu, kde si založila vlastní salón Blanka Haute Couture. Butik má i v Praze. Život si vyšívá spolu s manželem Makroamem Matragi.

Vystudovala uměleckoprůmyslovou školu sklářskou. Na vysoké škole brousila zkušenosti v ateliéru předního českého skláře Stanislava Libenského. Poté přestoupila Blanka Matragi na oděvní výtvarnictví. První úspěch přišel v roce 1976, kdy vyhrála soutěž Mladý oděvní tvůrce v Liberci. Díky tomu mohla šít pro zpěvačky Lenku Filipovou nebo Hanu Zagorovou. 

Makram Matragi ji poznal na tramvajové zastávce. V roce 1979 se vzali. O rok později vyrazili do Libanonu, kde žijí dodnes. Začátky tam neměla Blanka Matragi jednoduché. Městem zmítala občanská válka, kvůli které jí ztichla múza na pět měsíců. Do jejího salónu jednou vletěl i granát. Zničil půlku místnosti.

Její ručně šité a vyšívané róby si poté oblíbila tamní smetánka. V žádném šatníku princezen jako by nemohla chybět její umělecká mozaika korálků, kamínků i perel. Několikrát byla tato díla k vidění na pražských módních přehlídkách. Blanka Matragi navrhla i uniformy pro policejní a vojenské složky Spojených arabských emirátů.

V roce 2002 získala návrhářka Blanka Matragi cenu Salvadora Dalího. Následovala cena Františka Kupky nebo titul Významná česká žena ve světě. Její autobiografie Blanka Matragi se stala českým bestsellerem. Druhá kniha Jedu dál jí vyšla v roce 2011. Kromě šatů navrhuje i šperky nebo porcelánové soupravy.

S manželem Makramem Matragi žijí v relaxačním středisku Aquamarina nedaleko Bejrútu, kde kotví i jejich jachta Blanka.

 

Články o celebritě

Pavel slavil MDŽ na Hradě: Pozval Rottrovou nebo Janžurovou Pavel slavil MDŽ na Hradě: Pozval Rottrovou nebo Janžurovou Stále ještě nelze s klidným svědomím říci, že postavení žen ve společnosti je rovnoprávné. Prezident... číst článek
Olga Lounová: 9 měsíců po porodu dcery vyhrála mistrovství světa v tanci! Olga Lounová: 9 měsíců po porodu dcery vyhrála mistrovství světa v tanci! Tak to je pořádné překvapení! Zpěvačka Olga Lounová (42) se v Americe zúčastnila taneční soutěže a v... číst článek
Blanka Matragi o životním zklamání její kamarádky Zagorové (†75): Nepodařená adopce? Varování i pro mě! Blanka Matragi o životním zklamání její kamarádky Zagorové (†75): Nepodařená adopce? Varování i pro mě! Byly blízkými přítelkyněmi, radily se o módě i ženských věcech. Rok po smrti Hany Zagorové (†75) uzn... číst článek

Další Umělci

zobrazit profil Josef Fousek
Josef Fousek
zobrazit profil Karel Vladyka
Karel Vladyka
zobrazit profil Marta Drastíková
Marta Drastíková
zobrazit profil Dušan Soták
Dušan Soták
zobrazit profil Tereza Prucková Bufková
Tereza Prucková Bufková
zobrazit profil Helena Štáchová
Helena Štáchová
zobrazit profil Jaroslav Róna
Jaroslav Róna
zobrazit profil Lucie Gelemová
Lucie Gelemová