Alice Nellis

Datum narození: 3. 1. 1971
Místo narození: České Budějovice
Profese: režisérka, scenáristka, překladatelka, muzikantka

Související celebrity

Životopis

Alice Nellis je držitelkou Českých lvů za scénář k dramatu Výlet (2002), za nejlepší film roku 2007 Tajnosti a v kategorii Nejlepší televizní seriál za Pustinu (2016).

Štáb by mohla Alice Nellis snad kromě kameramana klidně vyhodit. K filmu si umí napsat vlastní scénář a celý ho i zrežírovat a občas i odprodukovat. Hudbu by si sama nahrála a reklamní plakáty navrhla. Její snímky získávají jedno ocenění za druhým.

ALICE NELLIS O HOLI?!

S kameramanem Matějem Cibulkou má Alice Nellis vlastního potomka a vychovávají dvě adoptované děti.

Alici Nellis živily flétna a překlady

Po gymnáziu nastoupila zároveň na Pražskou konzervatoř v oboru příčná flétna a na anglistiku a amerikanistiku Karlovy Univerzity. Na pražské FAMU, kterou dříve nedokončila, od roku 2002 Alice Nellis vyučuje. Dříve se několik let živila jako flétnistka a překladatelka. Pro ministerstvo zahraničí spoluvytvořila první verzi internetových stránek České republiky.

Zprvu se nemohla rozhodnout, komu svěřit svůj scénář k filmu Ene bene. Nakonec si ho proto Alice Nellis zrežírovala sama. Komedie s herečkou Ivou Janžurovou v hlavní roli získala cenu za nejlepší debut i hlavní ocenění na filmovém festivalu v americkém San Franciscu.

Nellis má České lvy i Hrnec smíchu

České lvy si Alice Nellis odnesla díky Výletu (2002), ke kterému nazpívala i některé vlastní písně, za tragikomedii Tajnosti, která se stala nejlepším filmem roku 2007 a za dramatický seriál Pustina (2016).

Na sošku krále zvířat byla Alice Nellis nominována za snímky Mamas & Papas, Revival, Sedmero krkavců a Zátopak.

S dramatem Mamas & Papas jí pomáhal i Matěj Cibulka. Komedie Perfect days – I ženy mají své dny si uvařila ocenění Hrnec smíchu na novoměstském festivalu.

Cenu „Mimo kino“ na Cenách české filmové kritiky dostala za Pustinu. V kategorii Nejlepší scénář Alici Nellis udělili zlato za drama Němá tajemství (2023). Za něj dostala i Českého lva.

Alice Nellis se věnuje i divadlu a hraní

Věnuje se také divadelní režii. Lásku řídí v Divadle Bez zábradlí, Záplavy pak sledovali diváci Na zábradlí. Herecké umění předvedla ve filmu Sluneční stát. Alice Nellis se zpěvákem Davidem Kollerem a výtvarníkem Davidem Černým vybudovala MeetFactory, mezinárodní centrum pro současné umění.

O ALICI NELLIS ČTĚTE ZDE>>

Po prvním rozvodu se vdala za ekonomického analytika Simona Nellise. Vztah s ním jí ale nevyšel. Posléze se provdala za kameramana Matěje Cibulku

 

Další Filmaři

zobrazit profil Václav Marhoul
Václav Marhoul
zobrazit profil Filip Renč
Filip Renč
zobrazit profil Karel Janák
Karel Janák
zobrazit profil Simona Matásková
Simona Matásková
zobrazit profil David Ochman
David Ochman
zobrazit profil Taika Waititi
Taika Waititi