Karel Březina

Karel Březina

Datum narození: 25. 11. 1972
Místo narození: Praha
Profese: exministr ČSSD
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Do politiky se Karel Březina zapojoval už jako student gymnázia, kdy vstoupil do strany ČSSD. Z nevinného písklete to časem dopracoval až na nejmladšího ministra vlády v historii. Má kromě toho pověst neúnavného záletníka. Se třemi ženami má tři dcery.

Karla Březinu si oblíbil tehdejší premiér Miloš Zeman a v roce 1998 ho jmenoval vedoucím úřadu vlády. O dva roky později nastoupil na místo ministra bez portfeje. Za dva roky ve funkci předvedl heroický výkon – navrhl jeden zákon a jednu novelu.

Politiku poté na krátko opustil a zaměřil se na podnikání. Figuruje v orgánech mnoha soukromých firem. V roce 2006 se dostal do pražského zastupitelstva. O čtyři roky později křeslo nejenže obhájil, ale stal se k tomu i prvním náměstkem primátora Pavla Béma. Se vznikem nové pražské koalice byl z tohoto postu Březina odvolán.

V roce 2011 čelil žalobě ze zkreslování údajů o stavu hospodaření. Soud jej nakonec obvinění zprostil. Březina naopak zažaloval týdeník Reflex kvůli otištěné karikatuře, na které si užívá sexuálních hrátek. Po bezmála desetiletých tahanicích absolvent Vysoké školy ekonomické vyhrál.

V roce 2001 se za něj provdala spisovatelka Bára Nesvadbová, se kterou má dceru Bibianu. Manželství se ale nakonec rozpadlo. Nemanželskou dceru Karolínu má Březina s asistentkou tehdejšího premiéra Zemana Martinou Jedličkovou. Mezi jeho další úlovek patří i Gabriela Kloudová, bývalá místostarostka Prahy 13.

V roce 2014 byl Karel Březina obviněn ze spáchání podvodu v pražském dopravním podniku. Zde jako předseda dozorčí rady neoprávněně pobíral odměny. Celková částka se vyšplhala na 290 tisíc korun. Karlu Březinovi byl uložen roční podmíněný trest, přesto ho ČSSD nechala na pražské radnici jako svého zastupitele a zároveň dál působil jako předseda stranického Obvodního výkonného výboru Prahy 15.

 

Další Politici

zobrazit profil Michal Zácha
Michal Zácha
zobrazit profil Angela Merkel
Angela Merkel
zobrazit profil Sergej Šojgu
Sergej Šojgu
zobrazit profil Rishi Sunak
Rishi Sunak
zobrazit profil Pavel Blažek
Pavel Blažek
zobrazit profil Pavel Franěk
Pavel Franěk
zobrazit profil Radim Špaček
Radim Špaček
zobrazit profil Petr Vícha
Petr Vícha