Lumír Olšovský

Datum narození: 3. 7. 1973
Profese: muzikálový zpěvák, herec, dabér, reřisér
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Lumír Olšovský v roce 2022 obdržel Cenu Thálie za roli Henryho Higginse v muzikálu My Fair Lady.

Přes pionýra, běh, šachy, ping-pong, klarinet a malbu se dostal až k herectví. Po ostravské konzervatoři Lumír Olšovský účinkoval v několika divadlech. Největší úspěch našel v muzikálu.

LUMÍR OLŠOVSKÝ -  NA SKÚTRU HO STRAZILO AUTO 

Lumír Olšovský po nocích uklízel

V sedmnácti si Lumír Olšovský zahrál v dramatu Cyrano z Bergeracu. Z karlovarské scény Divadla Vítězslava Nezvala přešel na pražské Divadlo za branou II režiséra Otomara Krejči, které bylo v roce 1994 zrušeno.

Lumír Olšovský tak ztratil práci. Aby se uživil, musel po nocích uklízet. Poté se dostal do Hudebního divadla Karlín, kde se objevil v Superhvězdě Mařence. Následoval muzikál Hello, Dolly!, swingové Sny z Nového Yorku nebo Někdo to rád horké, se kterým vyjelo divadlo až do dalekého Japonska.

V hlavní roli se Lumír Olšovský předvedl i v hudební hře Limonádový Joe aneb Koňská opera nebo v Producentech. Tíhu i radost jeho postav znají prkna Divadla Na Fidlovačce, Divadla Kalich i Národního divadla v Brně.

Olšovský založil Théâtre Variété

V roce 2008 Lumír Olšovský absolvoval režii na pražské DAMU. Herce vedl v Jeptišce, Světácích nebo v Jak vyloupit banku. V roce 2005 založil Společnost Théâtre Variété, která se snažila pečovat o historii karlínského divadla.

Předvedl se i ve třetím díle filmového Kameňáku nebo v seriálu Pojišťovna štěstí. V televizi Lumír Olšovský uváděl pořad Prima jízda. K nepoznání byl nalíčený v seriálu Ošklivka Katka.

V roce 2016 se Lumír Olšovský stal šéfem souboru muzikálu plzeňského Divadla Josefa Kajetána Tyla.

V roce 2022 Lumír Olšovský obdržel Cenu Thálie v kategorii Muzikál, opereta a jiné hudebně dramatické žánry za roli Henryho Higginse v muzikálu My Fair Lady.

O LUMÍROVI OLŠOVSKÉM ČTĚTE ZDE>>

Lumír Olšovský rád pobíhá po lese a odpočívá v sauně.

Herečka Kateřina Petrová si Lumíra Olšovského vzala v roce 1997. Porodila mu dceru Zdeňku. Po rozvodu se s ním oženil dlouholetý přítel Pavel Bár. Registrované partnerství uzavřeli v roce 2010 na Staroměstské radnici v Praze. 

 

Články o celebritě

Předávání jubilejních 30. Thálií: Trojana porazil Táta v nesnázích! Elegantní Burešová i narážky na Dvořákův konec Předávání jubilejních 30. Thálií: Trojana porazil Táta v nesnázích! Elegantní Burešová i narážky na Dvořákův konec Sobotní večer patřil divadlu. Ve Zlaté kapličce probíhalo předávání cen Thálie, celou akci moderoval... číst článek
29. Ceny Thálie jsou rozdány: Místo nemocného Františka Němce přebírala cenu jeho dcera! 29. Ceny Thálie jsou rozdány: Místo nemocného Františka Němce přebírala cenu jeho dcera! Svátek divadla je za námi, Ceny Thálie skončily v rukou oceněných. Tedy, skoro ve všech. Jeden z výh... číst článek
Ceny Thálie se rozdají už dnes večer: Účast Františka Němce je ve hvězdách! Strašák covid Ceny Thálie se rozdají už dnes večer: Účast Františka Němce je ve hvězdách! Strašák covid Má na Cenách Thálie převzít celoživotní ocenění a jako na potvoru onemocněl. František Němec (79) má... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Catherine Blanchett
Catherine Blanchett
zobrazit profil Jana Kovalčiková
Jana Kovalčiková
zobrazit profil Stanislav Fišer
Stanislav Fišer
zobrazit profil Halka Třešňáková
Halka Třešňáková
zobrazit profil Roman Štabrňák
Roman Štabrňák
zobrazit profil Marika Procházková
Marika Procházková
zobrazit profil Blake Lively
Blake Lively
zobrazit profil Jitka Sedláčková
Jitka Sedláčková