Eva Pilarová

Datum narození: 9. 8. 1939
Datum úmrtí: 14. 3. 2020
Místo narození: Brno
Výška: 163 cm
Profese: zpěvačka
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Zpěvačka Eva Pilarová, trojnásobná vítězka čtenářské ankety Zlatý slavík, proslula jak řadou svých hitů, tak hlasovým rozsahem až tři a půl oktávy.

Eva Pilarová, rozená Bojanovská, pocházela z rodiny krejčího a švadleny. Od dětství hrála na klavír a věnovala se sborovému zpěvu, mimo jiné vystupovala v sboru Československého rozhlasu v Brně. Středoškolské studium absolvovala na Vyšší hospodářské škole, kde maturovala v roce 1958. Poté prošla roční přípravkou na brněnské JAMU, kde následně začala studovat operní zpěv.

EVA PILAROVÁ - JAK UNIKLA SMRTI V PLAMENECH

Eva Pilarová po roce studium na JAMU přerušila a nastoupila do pražského divadla Semafor, kde se záhy prosadila, a to mj. díky vynikajicímu sopránu tříoktávového rozsahu a operní průpravě s dokonalou pěveckou technikou. Hned po svém příchodu do Prahy začala nahrávat pro Supraphon a rozhlas. Dlouholetou pěveckou dvojici tvořila s Waldemarem Matuškou ve společném angažmá v Semaforu (1960-1962) a v Rokoku (1962-1964). Jejich nejznámějším duetem se stal hit Ach, ta láska nebeská. 

V roce 1964 se vrátila do Semaforu, kde tentokrát zpívala především s Karlem Gottem. Do konce 60. let 20. století měla Eva Pilarová štěstí na hity, zpívala často převzaté melodie. Z domácích autorů ji náročnějšími, anebo naopak posluchačsky vděčnými pěveckými úkoly zahrnuli skladatelé Bohuslav Ondráček či Karel Svoboda.

Eva Pilarová se objevila na obrazovce i jako herečka. V muzikálu Kdyby tisíc klarinetů se předvedla v duetu s Karlem Gottem Je nebezpečné dotýkat se hvězd. Zahrála si i v hudební Ztracené revue, v dramatu Letos v září nebo v detektivce Zločin v šantánu.

Z populární hudby přešla Eva Pilarová postupně na jazz. Vystupovala po celé Evropě. Třikrát vyhrála pěveckou anketu Zlatý slavík. V roce 2009 jí prezident Václav Klaus předal Medaili Za zásluhy. Předtím byla jmenována Zasloužilou umělkyní. Svůj život vtěsnala do autobiografických knih Vzpomínání a Potkala jsem léčitele. Napsala i několik kuchařek. Krom toho se začala věnovat ještě digitální fotografii.

Eva Pilarová byla silnou kuřačkou a měla ráda alkohol. V osmdesátých letech však s obojím přestala. Porazila rakovinu a podepsala antichartu, za což se stydí. Přiznala se i k menším zasáhům plastického chirurga. Vždy měla velmi dobré vztahy s Karlem Gottem a Petrou Janů, kterou pozvala jako hosta na turné 50 let Pilarky na scéně. 

Naopak špatný vztah se vytvořil mezi ní a Helenou Vondráčkovou. Eva Pilarová nesouhlasila se žalobou na Martu Kubišovou za nedodržení smlouvy, kterou podal manžel Heleny Vondráčkové Martin Michal. Dokonce odmítla zazpívat na narozeninách známého saxofonisty Felixe Slováčka, protože se s ní nechtěla potkat na jednom podiu.

O EVĚ PILAROVÉ ČTĚTE ZDE>>

Eva Pilarová měla štěstí na hity, ale na muže už nikoli. Do Semaforu jí původně doporučil její první manžel, hudebník Milan Pilar. Po dvouletém manželství ale emigroval do Německa. Měli  spolu syna Milana. Do zahraničí utekl i její druhý manžel, zpěvák Jaromír Mayer. V pořadí třetího manžela Jana Kolomazníka si vzala v roce 1984.

Kromě něho prý Eva Pilarová milovala i amerického krále rock’n’rollu Elvise Presleyho. Mezi její partnery patřil mj. Karel Vágner nebo Pavel Sedláček

Zpěvačka Eva Pilarová zemřela 14. března 2020. Bylo jí 80 let.

 

Články o celebritě

Idol dívek a žen Jaromír Mayer: Pravda o rozvodu s Pilarkou Idol dívek a žen Jaromír Mayer: Pravda o rozvodu s Pilarkou Zpěvák Jaromír Mayer (80) patřil v 60. a 70. letech minulého století k pilířům československé pop-mu... číst článek
Mistr basů Karel Vágner slaví 82: Odtajnil fotky z archivu! Mistr basů Karel Vágner slaví 82: Odtajnil fotky z archivu! Žádné oslavy formou koncertu už nechystá. Pro skladatele a producenta Karla Vágnera, který v pátek 2... číst článek
Kontroverzní počin Slováčka: Rád převzal medaili od českých rusistů! Kontroverzní počin Slováčka: Rád převzal medaili od českých rusistů! Od České asociace rusistů převzal hudebník Felix Slováček (80) Medaili Josefa Jungmanna za vynikajíc... číst článek

Další Zpěváci

zobrazit profil Miroslav Šmajda
Miroslav Šmajda
zobrazit profil Markéta Procházková
Markéta Procházková
zobrazit profil Debbie Harry
Debbie Harry
zobrazit profil Helena Vondráčková
Helena Vondráčková
zobrazit profil Frank Sinatra
Frank Sinatra
zobrazit profil Ellie Goulding
Ellie Goulding
zobrazit profil Voxel (Václav Lebeda)
Voxel (Václav Lebeda)
zobrazit profil Debbi (Deborah Kahl)
Debbi (Deborah Kahl)