Karel Vágner

Datum narození: 22. 3. 1942
Místo narození: Praha
Profese: skladatel, textař, producent
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Karel Vágner je český hudební skladatel, textař, producent a kapelník, který proslul spoluprací s Hanou Zagorovou a dvojicí Petr Kotvald a Stanislav Hložek.

Karla Vágnera hudební svět zná jako význačného skladatele, textaře, producenta a kapelníka, který doprovázel například Hanu Zagorovou nebo Evu Pilarovou. Bravurně hrál na baskytaru a kontrabas.

KAREL VÁGNER A UTAJENÁ MANŽELKA

Nehoda mu překazila atletickou kariéru

Původně ale Karel Vágner hudebníkem být neměl. Kvůli rámové pile, která mu v mládí málem uřízla ruku, mu utekla slibná atletická kariéra. První profesionální angažmá mu nabídl orchestr Karla Duby. Na turné po Mongolsku Karel Vágner jen zázrakem přežil těžkou nehodu autobusu. Karel Duba i jeho další dva kolegové zemřeli.

Pro Karla Vágnera to ale nebylo poslední setkání se smrtí. Po konci u Karla Duby vedl orchestr Evy Pilarové, do které se později zamiloval. Těsně před odletem skupiny na Kubu se ale rozešli. Při návratu do Československa letadlo se členy orchestru havarovalo. Karel Vágner ani Eva Pilarová v něm neseděli. Se smrtí hudebních přátel se nikdy nesmířili.

Spolupracoval se Zagorovou, Kotvaldem a Hložkem

Karel Vágner absolvoval na Státní konzervatoři kontrabasové oddělení. Dlouhá léta spolupracoval se zpěvačkou Hanou Zagorovou. Složil pro ni megahit Hej, mistře basu i Duhovou vílu. Ještě větší úspěch měla pecka století Holky z naší školky, kterou nazpíval Petr Kotvald spolu se Stanislavem Hložkem. Hudbu napsal i pro filmový Trhák, trilogii Zdeňka Trošky Slunce, seno a jeho komedii Babovřesky.

V roce 1990 založil Karel Vágner vydavatelství Multisonic. Zkusil si i roli moderátora, baviče, režiséra či dramaturga. Neúnavná energičnost a touha vyniknout ho neopustila ani po sedmdesátce, kterou oslavil v roce 2012. Od Hany Zagorové tehdy dostal hodinky, na nichž je vyryto jeho životní krédo: Hlavně se neposr…

O KARLU VÁGNEROVI ČTĚTE ZDE>>

Karel Vágner má z druhého manželství syna Karla, který se oženil s topmodelkou Simonou Krainovou. Třetí žena, výtvarnice Monika Asterová, mu porodila dcery Terezu a Báru a syna Jakuba, známého lovce sladkovodních gigantů. Čtvrtou manželku, bývalou gymnastku Katinu Papadopulosovou, si hudebník vzal v roce 2009. Má s ní syna Josefa a dceru Annu. Celou rodinu Karel Vágner zapřáhl v kapele Vágner Family.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Jiří Burian
Jiří Burian
zobrazit profil Jindra Polák
Jindra Polák
zobrazit profil Marpo (Otakar Petřina)
Marpo (Otakar Petřina)
zobrazit profil Aleš Sigmund
Aleš Sigmund
zobrazit profil Miroslav Barabáš
Miroslav Barabáš
zobrazit profil Kristina Barta
Kristina Barta
zobrazit profil DJ Lucca - Lucie Dvořáková
DJ Lucca - Lucie Dvořáková