Jan Saudek

Datum narození: 13. 5. 1935
Profese: fotograf
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Slávu si fotograf Jan Saudek vystavěl spolu s typickou melancholickou Zdí, u které fotí akty mužů i žen. Genialitu kombinuje s bohémstvím a promiskuitou.

Svůj první fotoaparát dostal Jan Saudek v roce 1950, fotografii se vyučil o dva roky později. Do roku 1983 pracoval jako reprodukční fotograf v tiskárně. Své kolorované snímky předvedl poprvé na americké University of Indiana. Postupně se vypracoval na ve světě nejproslulejšího fotografa Česka. Kromě USA vystavuje ve Francii, kde o něm natočili i film, v Japonsku nebo v Austrálii.

JAN SAUDEK OSAHÁVAL BACULKU

Byl vyznamenán francouzským titulem Rytíř umění a literatury. Ministr kultury udělil Janu Saudkovi české prestižní ocenění Artis Bohemiae Amicis. V televizi moderoval Jan Saudek vlastní talk show.

Je znám svoji láskou ke kyprým ženám. Proslavil se například i nafocením kampaně pro výrobek Absolut vodka.

Jeho bratr a dvojče, kreslíř Karel Saudek, leží od roku 2005 v kómatu. Bratři se před tím dostali do rozepře, nakonec se ale udobřili.

V komunálních volbách 2018 se Jan Saudek stal kandidátem hnutí Plus na pražského primátora.

V říjnu 2019 byla prezidentem Milošem Zemanem Janu Saudkovi udělena Medaile Za zásluhy o stát v oblasti umění.

O JANU SAUDKOVI ČTĚTE ZDE>>

Jan Saudek i jeho bratr byli vězněni v nacistických koncentračních táborech. Dostali se i pod ruce Anděla smrti, doktora Mengeleho.

Z prvního manželství s manželkou Marií (bral si ji ve třiadvaceti a vydrželi spolu 12 let) má Jan Saudek syny Daniela a Samuela. Se Samuelem nyní žije Saudkova bývalá přítelkyně Sára Saudková – mají spolu čtyři děti.

Podruhé byl Jan Saudek ženatý s Marií Havlenovou (zplodili dceru Marii), pak ho pro manželství zlákala Petra Šupová (narodil se jim syn Jindřich) a nakonec Pavla Hodková, s níž má syna Matěje a dceru Annu-Marii. O 45 let mladší Pavlu Hodkovou si na stará kolena a na začátku roku 2014 Jan Saudek vzal na ambasádě v Pekingu. Několik dalších dětí počal s jinými partnerkami. Ne všechny své ženy opouštěl, rozvedl se jen jednou, dvakrát ovdověl.

 

Další Umělci

zobrazit profil Libuše Márová
Libuše Márová
zobrazit profil Hana Fialová
Hana Fialová
zobrazit profil Vojtěch Štěpánek
Vojtěch Štěpánek
zobrazit profil Lucie Gelemová
Lucie Gelemová
zobrazit profil Martin Prágr
Martin Prágr
zobrazit profil Galla Macků
Galla Macků
zobrazit profil Roman Pomajbo
Roman Pomajbo