Martin Stropnický

Datum narození: 19. 12. 1956
Místo narození: Praha
Profese: politik hnutí ANO, herec, režisér, velvyslanec
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Martin Stropnický byl po vítězství hnutí ANO ve volbách 2017 jmenován ministrem zahraničí v Babišově menšinové vládě. V Sobotkově kabinetu zastával post ministra obrany.

V dětství žil Martin Stropnický v zahraničí. Po návratu rodiny do Česka vystudoval pražskou DAMU. Šest let působil v Městských divadlech pražských, čtyři pak v Divadle na Vinohradech, které opustil po Sametové revoluci 1989, kdy vstoupil do politiiky a stal se velvyslancem.

MARTIN STROPNICKÝ A TRAPAS S OCHRANKOU

Velvyslancem byl také ve Vatikánu

V roce 2001 absolvoval Diplomatickou akademii ve Vídni. České zájmy prosazoval Martin Stropnický jako velvyslanec v Portugalsku, v Itálii a ve Vatikánu (hovoří anglicky, francouzsky a italsky, pasivně německy, rusky a portugalsky). V roce 1998 zastával post ministra kultury. Na divadelní prkna Vinohrad se vrátil o čtyři léta později.

Předvedl se v dramatech To pravé, Višňový sad nebo Ženitba. Za hlavní roli Howarda Katze ve stejnojmenné hře získal Martin Stropnický divadelní Cenu Thálie. V Divadle na Vinohradech působil také jako režisér a do roku 2012 byl tamním uměleckým ředitelem.

Martin Stropnický se stal i poslancem

Široké divácké veřejnosti je Martin Stropnický znám především díky rolím, které mu nabídl film a televize. Objevil se v seriálu Cirkus Humberto, v historickém dramatu Člověk proti zkáze nebo kriminálním snímku Bolero. Hlavní role ztvárnil v seriálech Kriminálka Anděl či On je žena. Věnoval se také dabingu, hudbě a novinařině.

Poté, co vstoupil do hnutí ANO 2011 miliardáře Andreje Babiše, ve volbách 2013 získal poslanecký mandát. V lednu 2014 se stal kandidátem na post ministra obrany ve vládě Bohuslava Sobotky. K jeho jmenování měl ovšem ostré výhrady prezident Miloš Zeman, který poukazoval na to, že Martin Stropnický není expertem na českou armádu a vyjádřil obavu, že resort nebude schopen vést. Přesto jej ale do funkce jmenoval.

Stropnický oznámil třetí rozvod

Do parlamentních voleb 2017 byl Martin Stropnický vyslán jako pražský lídr hnutí ANO. Křeslo poslance obhájil a 13. prosince 2017 jej prezident Miloš Zeman jmenoval ministram zahraničí v menšinové vládě Andreje Babiše.

Začátkem října 2018 Martin Stropnický složil poslanecký mandát a rezignoval na funkci místopředsedy hnutí ANO, a to kvůli jmenování velvyslancem v Izraeli.

O MARTINOVI STROPNICKÉM ČTĚTE ZDE>>

Dvakrát se Martin Stropnický oženil s textařkou a scenáristkou Lucií Borovcovou. Žili spolu přes dvacet let. Mají dcery Annu a Františku a syna Matěje, taktéž herce a politika.

Matku svých třech dětí Martin Stropnický vyměnil za herečku Veroniku Žilkovou. Vzali se roku 2010 a vychovávali spolu dceru Kordulu. Jejich syn Melichar zemřel kvůli komplikované kýle půl roku po narození.

V roce 2022 Martin Stropnický oznámil, že se opět rozvádí. Jeho partnerkou se totiž stala pracovnice ambasády v Izraeli Markéta Horňáková. S třetí manželkou rozjel rozvod v červnu 2023.

 

 

Články o celebritě

Krásná dcera Žilkové: Kordula už není sama! Sladké dovádění na statku Krásná dcera Žilkové: Kordula už není sama! Sladké dovádění na statku Přestože loni v listopadu s měsíčním zpožděním oznámili rozchod, teď už se zase vodí za ruce a líbaj... číst článek
Kordula Stropnická: Distanc od mámy Žilkové Kordula Stropnická: Distanc od mámy Žilkové Máma vynikající herečka, otec do jisté doby taktéž. Bratr úspěšný režisér, sestra modelka a influenc... číst článek
Symbol Palestiny na klopě manžela Pauhofové na Lvech: Prudká reakce Stropnického! A co na to ČT a Česká filmová a televizní akademie? Symbol Palestiny na klopě manžela Pauhofové na Lvech: Prudká reakce Stropnického! A co na to ČT a Česká filmová a televizní akademie? Manžel herečky Táni Pauhofové (40), slovenský hudebník Jonatán Pastirčák (31), zneužil přímý přenos ... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Klára Jerneková
Klára Jerneková
zobrazit profil Sandra Pogodová
Sandra Pogodová
zobrazit profil Tomáš Töpfer
Tomáš Töpfer
zobrazit profil I Čong-dže
I Čong-dže
zobrazit profil David Castañeda
David Castañeda
zobrazit profil Stella Zázvorková
Stella Zázvorková
zobrazit profil Petr Klimeš
Petr Klimeš