Karel Poborský

Datum narození: 30. 3. 1972
Místo narození: Jindřichův Hradec
Váha: 73 kg
Výška: 174 cm
Profese: fotbalový záložník
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Protihráče porážel fotbalista Karel Poborský rychlým nástupem po čáře, skvělou technikou i nečekaným dloubákem do sítě. Tahali se o něj ty nejhvězdnější týmy. Odmítl AC Milán, Juventus Turín i turecký Besiktas Istanbul. Zazářil místo toho v Laziu Řím, Benfice Lisabon nebo v Manchesteru United, kde se o post záložníka dělil s Davidem Beckhamem.

Fotbalové začátky prožil v Třeboni a Českých Budějovicích. Přes Viktorku Žižkov přešel do pražské Slavie, s níž vyhrál prvoligový pohár. Zároveň posílil v roce 1996 národní tým na mistrovství Evropy, který podlehl jen proti finálovému Německu. O rok později vyhrál anglickou Premier League s Manchesterem, do něhož přestoupil za necelých 144 milionů korun. V Portugalsku ho vyhlásili nejlepším cizincem mužstva. Do Lazia doporučil Poborského Pavel Nedvěd. Po návratu do české ligy dopomohl Spartě k zisku dvou prvoligových titulů a k jednomu v Poháru. Kvůli neshodám s trenérem Jaroslavem Hřebíkem přešel ke konci kariéry do Českých Budějovic.

Na mistrovství Evropy 2004 získal Poborský spolu s reprezentační jedenáctkou bronzové medaile a stal se nejlepším nahrávačem turnaje. Za národní barvy odehrál 118 zápasů, a drží tak rekord v počtu startů. V roce 2007 se s reprezentací rozloučil. Zasedl do křesla předsedy představenstva klubu Dynamo České Budějovice. V roce 2009 se stal členem výkonného výboru Českomoravského fotbalového svazu a o dva roky později předsedou České asociace fotbalových hráčů.

Jedenkrát zvítězil v anketě Fotbalista roku, třikrát si odnesl titul Osobnost ligy. S manželkou Marcelou Poborskou podniká s realitami a v pohostinství. Mají syna Patrika a dceru Kláru. Podle médií svou ženu Poborský opustil a žije s milenkou Andreou Tomšů

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Gianluigi Buffon
Gianluigi Buffon
zobrazit profil Mikoláš Růžička
Mikoláš Růžička
zobrazit profil Milan Baroš
Milan Baroš
zobrazit profil Juraj Bača
Juraj Bača
zobrazit profil Jaroslav Uhlíř
Jaroslav Uhlíř
zobrazit profil Maxim Magnus
Maxim Magnus
zobrazit profil Jiří Kadeřávek
Jiří Kadeřávek
zobrazit profil Lubomír Jančařík
Lubomír Jančařík