Bohuslav Sobotka

Datum narození: 23. 10. 1971
Místo narození: Telnice u Brna
Profese: politik, bývalý předseda ČSSD, expremiér
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Bohuslav Sobotka byl jedním z politiků, který se stranickým působením spojil doslova celou svoji kariéru a ani nezažil jiné zaměstnání. Stal se nejmladším ministrem financí a druhým nejmladším šéfem ČSSD.

Bohuslav Sobotka, který se stal v březnu 2011 předsedou České strany sociálně demokratické, pochází z jihu Moravy. Narodil se v Telnici u Brna, poté žil ve Slavkově u Brna a vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně.

BOHUSLAV SOBOTKA POHŘBENÝ ZAŽIVA?

Členem ČSSD se Bohuslav Sobotka stal už ve svých osmnácti letech, tedy v prosinci 1989, a podílel se pak na obnovení její činnosti. Byl též spoluzakládajícím členem Mladých sociálních demokratů. V podstatě hned poté, co ukončil vysokoškolská studia diplomovou prací Vývoj sociální demokracie v českých zemích (1995), se stal poslancem (1996) a Sněmovnu neopustil. V letech 2001 a 2002 šéfoval poslaneckému klubu ČSSD, poté se stal ministrem financí a udržel se na tomto postu ve vládách Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka až do roku 2006.

Kritici mu vytýkali, že se stal šéfem státní kasy, ačkoli byl příliš mlád a neměl nejen zkušenosti, ale ani ekonomické vzdělání. Dodnes někteří ekonomové připomínají, že za ministrování Bohuslava Sobotky měly státní výdaje rekordní deficity a celkový státní dluh se více než zdvojnásobil, ačkoli šlo o období hospodářského růstu a příjem státní kasy z daní se tehdy zvýšil. Popřípadě, že prosadil jmenování stranického kolegy Jaroslava Tvrdíka do čela Českých aerolinií bez výběrového řízení.

Po několika letech v opozici a neslavném odchodu Jiřího Paroubka z čela ČSSD po volbách v roce 2010 stanul Bohuslav Sobotka v čele oranžové strany a po podzimních volbách v roce 2013 se stal žhavým kandidátem na premiéra. V lednu 2014 ho prezident Miloš Zeman jmenoval předsedou vlády České republiky.

Post šéfa strany a volebního lídra ČSSD Bohuslav Sobotka opustil v červnu 2017, tedy jen pár měsíců před parlamentními volbami, do nichž byl stranou nominován do čela kandidátky Jihomoravského kraje. Post poslance obhájil. Jím vedený kabinet v prosinci 2017 vystřídala menšinová vláda Andreje Babiše.

Se jménem Bohuslav Sobotka se pojí i jedna z afér zneužívání poslaneckých peněz. Přiznal totiž, že si z poslaneckých náhrad (které mají sloužit k uhrazení nákladů za odborné studie, dopravu nebo bydlení) ušetřil pět milionů korun, které následně použil ke koupi luxusního bytu. Z doby, než se v roce 2002 stal ministrem financí s pověstí toho, který nejvíce rozhazuje, je znám jeho výrok o nereálnosti předvolebních slibů ČSSD: „Nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce a v konfrontaci s realitou neobstojí.“

V  květnu 2010 před volbami do Sněmovny dostal Bohuslav Sobotka na mítinku v Brně ránu pěstí do obličeje a byl převezen do nemocnice.

V červenci 2021 Bohuslav Sobotka opustil řady ČSSD. Po 32 letech mu zaniklo členství, když nezaplatil příspěvky.

O BOHUSLAVU SOBOTKOVI ČTĚTE ZDE>>

Bohuslav Sobotka se ženil roku 2003. S bývalou manželkou Olgou má syny Davida (narozen 2003) a Martina (2009). V červnu 2017 oznámil manželskou odluku. Koncem září 2018 se pár rozvedl.

 

Články o celebritě

Schillerová v Hráčích: „Tichá domácnost s manželem“ a pravda o poslední návštěvě u Zemana Schillerová v Hráčích: „Tichá domácnost s manželem“ a pravda o poslední návštěvě u Zemana Původně tvrdila, že se političkou stát vůbec nechce a zůstane jen kariérní úřednicí. Postupem času a... číst článek
Změna času 2024: Kdy se vrátí zimní čas. Zruší se někdy střídání času? Změna času 2024: Kdy se vrátí zimní čas. Zruší se někdy střídání času? Střídání letního a zimního času nás čeká i dalších letech. Nic na tom nezměnilo ani rozhodnutí Evrop... číst článek
Lipavský po uvíznutí v Indii na cestě domů: Čas si zkrátil na Miss World! Makarenko využila poruchy letadla Lipavský po uvíznutí v Indii na cestě domů: Čas si zkrátil na Miss World! Makarenko využila poruchy letadla Delegace ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) uvázla na zpáteční cestě z Japonska v indické B... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová
zobrazit profil Michaela Blahová
Michaela Blahová
zobrazit profil Richard Brabec
Richard Brabec
zobrazit profil Jaromír Kalina
Jaromír Kalina
zobrazit profil Libor Turek
Libor Turek
zobrazit profil Milan Rychtařík
Milan Rychtařík
zobrazit profil Miroslav Šlouf
Miroslav Šlouf
zobrazit profil Pavel Talíř
Pavel Talíř