Miroslav Singer

Miroslav Singer

Datum narození: 14. 5. 1968
Místo narození: Praha
Profese: ekonom, guvernér ČNB
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Na Miroslava Singera, v pořadí třetího guvernéra České národní banky (po Josefu Tošovském a Zdeňku Tůmovi), Češi jen tak nezapomenou. Jeho kroky za začátku roku 2014 vedly k oslabení koruny a tedy ke zdražování, za což sklízel kritiku. Nicméně měsíčník The Banker ho za to označil za Guvernéra centrální banky v Evropě pro rok 2014.

Ekonom Miroslav Singer pochází z Prahy a v hlavním městě též získal vzdělání. Studoval gymnázium Arabská a poté obor matematické metody v ekonomii na VŠE (kam se později vrátil jako přednášející). V 90. letech absolvoval doktorandské studium na americké University of Pittsburgh. V té době pracoval též jako výzkumník a později jako zástupce ředitele pro výzkum v Národohospodářském ústavu Akademie věd a v Centru pro ekonomický výzkum a doktorské studie UK (CERGE-EI).

Členem bankovní rady a viceguvernérem České národní banky se Miroslav Singer stal v únoru 2005. S platností od 1. července 2010 jej prezident Václav Klaus jmenoval guvernérem ČNB na šestileté funkční období. Předtím ještě stihl Singer působit ve společnostech jako PricewaterhouseCoopers, Česká pojišťovna, Expandia Finance, Expandia Banka, Expandia Holding, Chemofond, Jitona, Vigona a Vlnap.

Poté, co se Miroslav Singer stal hlavou centrální banky, rozhodl se změnit svou vizáž a zhubl o několik desítek kilogramů. „To si jednou stoupnete na váhu a vidíte, že číslo na ní začíná čtrnáctkou,“ vysvětlil tehdy své rozhodnutí a dodal, že „od nástupu do České národní banky přibral třináct kilo“.

Vlnu kritiky si Miroslav Singer vysloužil oslabením koruny na začátku roku 2014. Krok totiž vedl ke zdražení. Nespokojené hlasy zněly nejen ze strany veřejnosti, ale i od mnohých politiků včetně Václava Klause, který ho šéfem ČNB jmenoval. Singer ale tvrdil, že intervence pomůže rychlejšímu růstu české ekonomiky a odhadl, že zvýší český HDP o 60 až 70 miliard korun a pomůže vytvořit 35 000 pracovních míst.

Měsíčník The Banker spadající pod respektované vydavatelství Financial Times Group mu za jeho odvahu udělil cenu Guvernér centrální banky v Evropě pro rok 2014. Už v říjnu roku 2013 získal Miroslav Singer titul Guvernér centrální banky ve střední a východní Evropě pro rok 2013 od časopisu Emerging Markets. Dostal ji za "přiměřenou komunikační politiku" poté, co ČNB bránila posílení koruny.

Vše o intervencích ČNB najdete zde >>>

Miroslav Singer je ženatý a má dvě děti.

 

Články o celebritě

Bankéři, ekonomové i kapitáni průmyslu. Havlíček představil tým poradců NERV Bankéři, ekonomové i kapitáni průmyslu. Havlíček představil tým poradců NERV Vláda ve čtvrtek obnovila činnost Národní ekonomické rady vlády (NERV). Na tiskové konferenci po jed... číst článek
Babišova vláda vzkřísí Topolánkovo „dítě“. NERV bude řešit ekonomiku po koronaviru Babišova vláda vzkřísí Topolánkovo „dítě“. NERV bude řešit ekonomiku po koronaviru Národní ekonomická rada vlády (NERV) zřejmě obnoví svoji činnost. Navrhuje to ministerstvo průmyslu ... číst článek
Nástupce Obzinové na Primě končí. Šéfovat Markétě Fialové v novém studiu nebude Nástupce Obzinové na Primě končí. Šéfovat Markétě Fialové v novém studiu nebude Nastoupil do FTV Prima místo Jitky Obzinové. Martin Ondráček z Českého rozhlasu odešel řídit zpravod... číst článek

Další Finančníci

zobrazit profil Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala
zobrazit profil Marek Šíša
Marek Šíša
zobrazit profil Michal Horáček
Michal Horáček
zobrazit profil Tomáš Petera
Tomáš Petera
zobrazit profil Ago Simitči
Ago Simitči
zobrazit profil Aleš Michl
Aleš Michl
zobrazit profil Daniel Farnbauer
Daniel Farnbauer
zobrazit profil Sergej Kucherenko
Sergej Kucherenko