Jana Štěpánková

Datum narození: 6. 9. 1934
Datum úmrtí: 18. 12. 2018
Místo narození: Žilina
Profese: herečka, dabérka
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Herečka Jana Štěpánková, dcera herce Zdeňka Štěpánka a herečky Eleny Hálkové, po matce pravnučka českého básníka Vítězslava Hálka a po otci sestra herců Petra Štěpánka a Martina Štěpánka se sama nesmazatelně zapsala do srdcí české veřejnosti.

Začínala jako ochotnice po boku svého slavného otce. Po studiích na DAMU se ale začala Jana Štěpánková herectvím živit (hned zkraje své herecké kariéry se seznámila se svým budoucím manželem Jaroslavem Dudkem, režisérem a scenáristou).

JANA ŠTĚPÁNKOVÁ - JEJÍ SMRT UTAJILI

Nejprve Jana Štěpánková působila v pardubickém divadle, koncem 50. let 20. století pak v pražském Divadle S. K. Neumanna (dnes Divadlo pod Palmovkou) a od 70. let v Divadle na Vinohradech (proslulá byla její Elina Makropulos ve hře Karla Čapka Věc Makropulos). Od roku 2008 účinkovala pohostinsky v divadle Na Jezerce Jana Hrušínského. Byla známá také z mnoha rolí v televizi a filmu, z rozhlasu a rovněž z dabingu, za což byla dvakrát oceněna Cenou Františka Filipovského (2000, 2011).

K nejznámějším snímkům, v nichž se Jana Štěpánková objevila, patří např. Psohlavci, 105% alibi, Blbec z Xeenemünde, Anděl Páně, Účastníci zájezdu, Opravdová láska, Na útěku, Taková normální rodinka, Nemocnice na kraji města, Plechová kavalerie, Synové a dcery Jakuba skláře, Dva lidi v ZOO, Ranč U Zelené sedmy, Nemocnice na kraji města po dvaceti letech, Nemocnice na kraji města – nové osudy, Ďáblova lest, Rodinka či První republika.

Jana Štěpánková byla také známá jako autorka kuchařky o cuketách Tak tady jsou ty slíbené recepty na cukety, paní Ehmová.

V roce 2009 Jana Štěpánková dostala zlatou plaketu prezidenta republiky Václava Klause za mimořádný umělecký přínos k českému kulturnímu životu.

 O JANĚ ŠTĚPÁNKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Jana Štěpánková ve věku 84 let podlehla těžké nemoci.

 

Články o celebritě

Blesk Ordinace s Nemocnicí Most už v úterý: Tady učili operovat Cvacha i primáře Sovu! Blesk Ordinace s Nemocnicí Most už v úterý: Tady učili operovat Cvacha i primáře Sovu! Seriál Nemocnice na kraji města je úzce spjat s nemocničním areálem v severočeském Mostě. Herci se d... číst článek
Kristýna Leichtová (37): Po 17 letech návrat k Účastníkům zájezdu! Kristýna Leichtová (37): Po 17 letech návrat k Účastníkům zájezdu! Stejně jako se v detektivkách vrací vrah na místo činu, odhodlala se k tomu i herečka Kristýna Leich... číst článek
Herečky Brodská s Havlovou si notují: Mládí se musí vychovávat! Herečky Brodská s Havlovou si notují: Mládí se musí vychovávat! Herečky Tereza Brodská (54) a Dagmar Havlová (69) si notují. Libují si, jak je bezvadné, když se naj... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Zuzana Fialová
Zuzana Fialová
zobrazit profil Pavlína Filipovská
Pavlína Filipovská
zobrazit profil George Clooney
George Clooney
zobrazit profil Martin Trnavský
Martin Trnavský
zobrazit profil Henry Cavill
Henry Cavill
zobrazit profil Hana Holišová
Hana Holišová
zobrazit profil Paul  Walker
Paul Walker
zobrazit profil Josef Alois Náhlovský
Josef Alois Náhlovský