Související celebrity

Životopis

Andrej Babiš, ač pochází ze Slovenska, byl vicepremiérem, ministrem financí a v letech 2017 až 2021 předsedou vlády ČR. V boji o Hrad ho drtivě porazil Petr Pavel.

Andrej Babiš se stal druhým nejbohatším občanem Česka, petrochemickým a potravinářským magnátem a mejitelem impéria Agrofert. Vlastní také mediální dům Mafra. V roce 2011 podnikatel rázně vstoupil i do politiky. A už o dva roky později se stalo jeho hnutí ANO 2011 druhou nejúspěšnější stranou ve volbách.

ANDREJ BABIŠ - MILIARDÁŘ VYZKOUŠEL PRÁCI RUKAMA

Andrej Babiš byl členem KSČ

Podle renomovaného časopisu Forbes činilo jmění Andreje Babiše v roce 2013 dvě miliardy dolarů (zhruba 40 mld. Kč), takže se stal 736. nejbohatším člověkem světa (z Čechů byl bohatší pouze Petr Kellner, který figuroval v žebříčku Forbesu na 106. místě).

Pro mladého Andreje Babiše byl důležitou postavou jeho otec Štefan Babiš, jeden ze zakladatelů zahraničního obchodu na Slovensku. Babišův otec mj. prodával v Etiopii české obráběcí stroje, v 60. letetch 20. století pak působil v Paříži, kde s ním žila i jeho rodina. Později zastupoval Československo v Ženevě jako delegát v jednáních o Všeobecné dohodě o clu a obchodě při OSN. Andrej Babiš tedy díky otci získal mezinárodní rozhled, gymnázium začal studovat ve Švýcarsku (dokončil ho v Bratislavě) a poté nastoupil na obchodní fakultu VŠE v Bratislavě.

Patrně z kariérních důvodů vstoupil Andrej Babiš v roce 1980 do KSČ. Díky tomu mohl zastupovat řadu československých podniků v Maroku, kde vydržel až do listopadu 1989 (působil především jako zástupce společnosti Petrimex, jejímž obchodním ředitelem byl i počátkem 90. let). Podle dokumentů z archivu slovenského Ústavu paměti národa byl Andrej Babiš evidován jako důvěrník StB s krycím jménem Bureš.

V červnu 2014 bratislavský soud rozhodl, že byl evidován neoprávněně. Naopak 14. června 2022 bratislavský krajský v obnoveném líčení zamítl žalobu Andreje Babiše, že je neoprávněně veden v archivních svazcích StB jako agent.  

Babiš se stal mediálním magnátem

Z Petrimexu učinil Andrej Babiš v první polovině 90. let 20. století samostatný podnik Agrofert a postupně ho ovládl. Tato firma se postupně stala největším českým zemědělským, potravinářským a chemickým holdingem, pod nějž spadají více než dvě stovky samostatných společností především v Česku a na Slovensku, ale též v Maďarsku, Polsku, Nizozemsku a Německu (roční tržby výrazně přesahují sto miliard korun, společnost obhospodařuje desetitisíce hektarů zemědělské půdy).

Andrej Babiš začal působit i na mediálním poli, nejprve vydával týdeník 5+2, roku 2013 koupil mediální koncern MAFRA, který mj. vydává dva celostátní tištěné deníky Lidové noviny a MF Dnes. Provozuje také televizi Óčko či rádiové stanice Rockzone a Impuls.

V roce 2011 založil Andrej Babiš občanskou iniciativu Akce nespokojených občanů a jako politické hnutí ANO 2011 ji registroval v roce 2012. V následujícím roce nečekaně vysoko zabodoval ve sněmovních volbách (svou roli sehrálo patrně i to, že se obklopil známými tvářemi, významným představitelem hnutí se stal např. herec Martin Stropnický), když hnutí pod jeho vedením obsadilo druhé místo za ČSSD se ziskem 18,65 % hlasů.

Po Okamurovi byl nejoblíbenější politik

Andrej Babiš pak v lednu 2014 odešel z vedení Agrofertu (zůstal majoritním vlastníkem), protože se stal kandidátem hnutí na post vicepremiéra a ministra financí ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). Šéf sociálních demokratů nabídl Babišovu hnutí šest ministerských postů ve vznikajícím sedmnáctičlenném kabinetu.

Na přelomu roku 2013 a 2014 byl podle průzkumů Andrej Babiš druhým nejoblíbenějším politikem, hned po Tomio Okamurovi. Působení šéfa hnutí ANO v postech vicepremiéra a ministra financí skončilo jeho odvoláním v květnu 2017. Do parlamentních voleb 2017 jej jeho hnutí vyslalo jako lídra Středočeského kraje.

V srpnu 2017 policie požádala Sněmovnu o vydání Andreje Babiše a místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli údajnému zneužití dotace na Čapí hnízdo ve výši 50 milionů korun. V září poslanci policii vyhověli. V říjnu jej díky volbám začala chránit zbrusu nová imunita, stejně jako o čtyři roky později, tedy po volbách 2021

Sněmovna vydala Babiše ke stíhání

V prosinci 2017 byl Andrej Babiš jmenován premiérem. Pár týdnů nato jej i nová Sněmovna vydala k trestnímu stíhání. A aby toho nebylo málo bratislavský krajský soud v únoru 2018 v obnoveném líčení zamítl jeho žalobu, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent.

Koncem srpna 2019 státní zástupce jeho stíhání v kauze Čapí hnízdo zastavil, stejně jako dalších obviněných. V prosinci 2019 byl Andrej Babiš znovu obviněn. Rozhodl o tom nejvyšší státní zástupce. Koncem května jej policie navrhla obžalovat.

ANDREJE BABIŠE TREFILI VEJCEM

Do parlamentních voleb 2021 Andrej Babiš vkročil jako jednička ústecké kandidátky a poslanecký mandát obhájil. Jeho kabinet skončil, když byla 17. prosince jmenována nová vláda Petra Fialy (ODS).

Začátkem března 2022 Andreje Babiše nová dolní komora vydala k trestnímu stíhání. A záhy byl znovu obžalován, a to společně se svou někdejší poradkyní Janou Nagyovou.

Pražský městský 9. ledna 2023 nepravomocně zprostil obžaloby Andreje Babiše i Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách. Státní zástupce Jaroslav Šaroch podal proti rozsudku odvolání. Případ Vrchní soud v Praze vrátil soudu prvního stupně, který 14. února 2024 vynesl opět osvobozující verdikt.

Babiš a prezidentská kandidatura

V listopadu 2021 v pořadu TV Blesk Ptám se, pane premiére  Andrej Babiš uvedl, že by jej Miloš Zeman rád viděl na Hradě. V květnu 2022 se nechal slyšet, že o tom, zda bude kandidovat, se rozhodne až na poslední chvíli. Svou kandidaturu oznámil v říjnu 2022.

V prvním kole voleb Andrej Babiš skončil druhý za Petrem Pavlem. Ten v druhém kole s velkým náskokem zvítězil a stal se 4. prezidentem České republiky.

O ANDREJOVI BABIŠOVI ČTĚTE ZDE>>

Andrej Babiš má z prvního manželství s Beatou Babišovou syna Andreje a dceru Adrianu. Andrej Babiš jr. v listopadu 2018 vyvolal skandál na české politické scéně svým tvrzením, že byl unesen na Krym.

Po rozvodu žil Andrej Babiš s družkou Moniku, která léta používala jeho příjmení, přestože nebyli sezdáni. S ní má politik dceru Vivien a syna Frederika. Své ANO si pár řekl až po 23 letech společného soužití. Velkolepá svatba se uskutečnila 29. července 2017.

O KAUZE ČAPÍ HNÍZDO ČTĚTE ZDE>>

 

 

 

Články o celebritě

Fiala po Bílém domě vyrazil na hokej. Sledoval prohru hvězdného Čecha v NHL Fiala po Bílém domě vyrazil na hokej. Sledoval prohru hvězdného Čecha v NHL Petr Fiala (ODS) po úspěšné návštěvě Bílého domu a jednání s Joem Bidenem, kdy americký prezident oc... číst článek
ONLINE Fiala v Bílém domě: Češi vědí, že Putinovy ambice nekončí na Ukrajině, uvedl Biden a chválil spojence ONLINE Fiala v Bílém domě: Češi vědí, že Putinovy ambice nekončí na Ukrajině, uvedl Biden a chválil spojence Petr Fiala (ODS) je na návštěvě USA a v pondělí ho přijal v Bílém domě prezident USA Joe Biden. Bide... číst článek
Babiš s Trumpem, Nečas s Obamou či Zeman s Bushem: Kteří premiéři jednali v Bílém domě a o čem? Babiš s Trumpem, Nečas s Obamou či Zeman s Bushem: Kteří premiéři jednali v Bílém domě a o čem? Bílý dům navštívila většina premiérů samostatné České republiky. Prvním byl tehdejší premiér Václav ... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Josef Cogan
Josef Cogan
zobrazit profil Jaroslav Holík
Jaroslav Holík
zobrazit profil Petr Vrána
Petr Vrána
zobrazit profil Miroslav Antl
Miroslav Antl
zobrazit profil Ivo Pojezný
Ivo Pojezný
zobrazit profil Lubomír Wenzl
Lubomír Wenzl
zobrazit profil Marie Kaufmann
Marie Kaufmann
zobrazit profil Ivo Svoboda
Ivo Svoboda