Miroslav Krobot

Datum narození: 12. 11. 1951
Místo narození: Šumperk
Profese: herec, režisér, dramatik, pedagog
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Miroslav Krobot se proslavil jako umělecký šéf Dejvického divadla, režisér, herec, dramatik, pedagog, organizátor a manažer v jedné osobě. Je držitelem Českých lvů.

Divadelní prkna Miroslava Krobota lákala už jako malého chlapce. Od roku 1975 studoval režii na brněnském JAMU a poté začal působit v Západočeském divadle v Chebu. Zde si poprvé vyzkoušel postupy autorského divadla. Velkých úspěchů se dočkal i na pražských prknech Národního či někdejšího Realistického divadla, stejně tak jako v někdejším Divadle Vítězného února v Hradci Králové.

MIROSLAV KROBOT - PROČ SE NIKDY NESMĚJE?

Krobot zakládal Dejvické divadlo

Roku 1990 Miroslav Krobot začal vyučovat na katedře alternativního a loutkového divadla na pražské DAMU, kde se jeho studenty stali Ivan Trojan, Tatiana Vilhelmová nebo třeba Jiří Macháček.

Se svými žáky Miroslav Krobot založil divadelní soubor v Dejvickém divadle, které se stalo jedním z nejnavštěvovanějších. Režíroval inscenace jako Revizor, Tři sestry nebo Příběhy obyčejného šílenství, ve kterých si sám zahrál.

Miroslav Krobot coby cholerický řidič

Na filmovém plátně debutoval v roce 2005 právě ve filmu Příběhy obyčejného šílenství, který byl adaptací na jeho původní divadelní hru. Za ztvárnění této role Miroslav Krobot dostal Českého lva.

Následně si střihl menší roli v dramatu Restart, kde hlavní roli dostal jeho dcera Lenka Krobotová. Miroslava Krobota známe také jako cholerického řidiče Karla z filmu Účastníci zájezdu, kde si zahrál spolu s Pavlem Liškou, Evou Holubovou nebo Annou Polívkovou.

Velký úspěch sklidil Miroslav Krobot díky filmu Man from London, který soutěžil i na festivalu v Cannes. Jeho filmovou ženu zde hrála anglická herečka Tilda Swinton.

Miroslav Krobot má dva České lvy

Patří k velmi uznávaným českým hercům a umělcům vůbec. Miroslav Krobot se předvedl ve filmech Alois Nebel, Ve stínuHořící keř nebo v seriálu ČT Čtvrtá hvězda.

Českého lva Miroslav Krobot dostal nejen za ztvárnění vedleší role v tragikomedie Příběhy obačejného šílenství (2005), ale též za ústřední postvavu ve sportovní komedii Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka (2012).

Krobot dostal divadelní ceny

Miroslav Krobot je držitelem Ceny Alfréda Radoka v kategorii Inscenace roku za dílo Aki Kaurismäki: Muž bez minulosti (2010) a Brian (2012).

Na České lvy za své nejen herecké, ale i režijní a scenáristické výkony byl Miroslav Krobot nominován za filmy Dům (2011), Revival (2013), Díra u Hanušovic (2014), Kvarteto (2017), Zkáza Dejvického divadla (2019), Muž se zaječíma ušima (2020) a Kdyby radši hořelo (2022).

O MIROSLAVU KROBOTOVI ČTĚTE ZDE>>

Manželkou Miroslava Krobota je herečka Hana Doulová, s níž má kromě dcery Lenky ještě dva syny.

 

Další Herci

zobrazit profil Martin Sitta
Martin Sitta
zobrazit profil Aleš Bílík
Aleš Bílík
zobrazit profil Zoran Pingel
Zoran Pingel
zobrazit profil Eva Vidlařová
Eva Vidlařová
zobrazit profil Woody Harrelson
Woody Harrelson
zobrazit profil Adam Vacula
Adam Vacula
zobrazit profil Jamie McShane
Jamie McShane