Jiří Schmitzer

Datum narození: 26. 10. 1949
Místo narození: Praha
Výška: 192 cm
Profese: herec, zpěvák
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Herec a zpěvák Jiří Schmitzer se proslavil filmovými rolemi, kontroverzními písničkami i složitým vztahem se svým otcem Jiřím Sovákem.

Jiří Schmitzer je držitelem Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve filmech Bumerang (1997), Kráska v nesnázích (2006), Jako nikdy (2013) a Staříci (2019).

JIŘÍ SCHMITZER - TRAGÉDIE NA VÁNOCE

DAMU Jiří Schmitzer absolvoval v roce 1974, poté se stal součástí činohry v Ústí nad Labem. Od roku 1985 je členem divadla Ypsilon.

První větší role Jiřího Schmitzera byla ve filmu podle populárního seriálu Tři chlapi na cestách (1973), kam si ho vybral režisér Oldřich Lipský. V roce 1976 Schmitzer přijal roli Kroupy ml. ve slavném snímku Marečku, podejte mi pero!, v němž si zahrál po boku svého otce Jiřího Sováka. Objevil se také ve známých filmech jako Postřižiny, Slavnosti sněženek, Černí baroni, Vesničko má středisková, Báječná léta pod psa, Kytice, Amerika, Gympl nebo v populárním televizním seriálu Zdivočelá země.

Jiří Schmitzer v roce 1976 způsobil pod vlivem alkoholu dopravní nehodu, při které zavinil smrt chodce. Byl odsouzen ke třem rokům vězení a jeho otec, Jiří Sovák, se ho kvůli tomu zřekl. Nevraživost mezi otcem a synem šla tak daleko, že byl vyděděn a po smrti otce mu ani nešel na pohřeb.

O JIŘÍM SCHMITZEROVI ČTĚTE ZDE>>

Jiří Schmitzer působí také jako skladatel hudby pro divadelní inscenace. Jeho největším hitem se stal píseň Máte na to? (známější jako Řekněte prdel...).

Jiří Schmitzer též hostoval na albech Bratří Ebenů Já na tom dělám a Ebeni v zahradě. Byl účastníkem jedné z řady soutěže StarDance, ale příliš u diváků nezabodoval (nicméně tepláky, v nichž trénoval, pak střelil v aukci za nemalý obnos).

Za hlavní roli v road movie Staříci (2019) Jiří Schmitzer získal kromě Českého lva i Cenu české filmové kritiky.

 

Články o celebritě

Obvinění Sováka za zabití v opilosti? Vydědil syna Schmitzera za to samé! Obvinění Sováka za zabití v opilosti? Vydědil syna Schmitzera za to samé! Jablko nepadá daleko od stromu. Zatímco Jiří Sovák (†79) čelil obvinění, že způsobil pod vlivem alko... číst článek
Schmitzer makal pro Gotta? Jsem se snažil, pač v tom byly prachy Schmitzer makal pro Gotta? Jsem se snažil, pač v tom byly prachy Třiasedmdesátiletý herec a písničkář po letech přiznal, že zkoušel prorazit jako textař u legendární... číst článek
Herecký bard Jan Vlasák slaví 80! Tajné oslavy s hereckou plejádou Herecký bard Jan Vlasák slaví 80! Tajné oslavy s hereckou plejádou Jan Vlasák, herec a dabér, který propůjčil svůj hlas stovkám oblíbených zahraničních postav, oslavil... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Tom Hiddleston
Tom Hiddleston
zobrazit profil Patrick Stewart
Patrick Stewart
zobrazit profil Cameron Boyce
Cameron Boyce
zobrazit profil Vladimír Čech
Vladimír Čech
zobrazit profil Bella Thorne
Bella Thorne
zobrazit profil Pavel Batěk
Pavel Batěk
zobrazit profil Juraj Bernáth
Juraj Bernáth