Věra Jourová

Datum narození: 18. 8. 1964
Místo narození: Třebíč
Profese: politička hnutí ANO 2011, šéfka EK, podnikatelka, právnička
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Věra Jourové, někdejší 1. místopředsedkyni hnutí ANO 2011, která si prošla vyšetřovací vazbou, byla první českou Evropskou komisařkou.

Absolventka Právnické a Filozofické fakulky UK v Praze Věra Jourová se stala od ledna roku 2014 ministryní pro místní rozvoj a po necelém roce pak (kvůli složitému koaličnímu vyjednávání o tom, kdo se po volbách do europarlamentu stane českým eurokomisařem) zamířila do Bruselu.

VĚRA JOUROVÁ  OCENĚNA ČASOPISEM TIME

Jourová byla vězněna neoprávněně

Po Pavlu Teličkovi, Vladimíru Špidlovi a Štefanovi Fülem se Věra Jourová stala čtvrtou českou zástupkyní - ovšem první českou ženou - v Evropské komisi. Začínala přitom nenápadně: pracovala na Městském úřadu v Třebíči jako zástupkyně ředitele, tajemnice a tisková mluvčí či jako vedoucí odboru regionálního rozvoje Kraje Vysočina.

V roce 2006 byla zhruba měsíc ve vyšetřovací vazbě. Její stíhání v létě 2008 skončilo konstatováním, že se skutek nestal, a tak Věra Jourová vysoudila 3,6 milionů korun jako náhradu. Právě tato kauza z ní udělala mediálně známou tvář - nevinnou oběť systému.

Třebíč Jourové voní po heřmánku

Narodila se v Třebíči, kde vychovala dvě děti, syna Adama a dceru Markétu. Sama o Třebíči prohlašuje, že jí voní po heřmánku. V kraji Vysočina prožila Věra Jourová většinu svého profesního života. Povedlo se jí zapsání třebíčské židovské čtvrti na seznam UNESCO.

K Vysočině má stále blízko, ale karierní postup si ji vyžádal v Praze, kde začala pracovat na ministerstvu a řídila evropské fondy. "To bylo v době, kdy se z nich ještě nekradlo a kdy jsme vyčerpali všechny peníze, které Brusel republice nabídl," uvedla Věra Jourová. Paradoxně to bylo právě její působení na ministerstvu, kvůli němuž byla neoprávněně stíhána.

O VĚŘE JOUROVÉ ČTĚTE ZDE>>

Podobnou práci v roli konzultantky pak Věra Jourová dělala v Rumunsku, Srbsku, Černé Hoře, Rusku a Bělorusku, Moldávii a Gruzii - do všech těchto zemí Evropská unie posílá rozvojové peníze.

Jourová - z poslakyně eurokomisařkou

Věra Jourová se roku 2013 stala členkou nnutí ANO 2011 Andreje Babiše, po volbách 2013 pak poslankyní, což ji katapultovalo do vysokých politických funkcí až k postu eurokomisařky pro spravedlnost a ochranu spotřebitelů. V prosinci 2019 se ujala funkce místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost.

 

Články o celebritě

ANO vede do eurovoleb „naše Klára“. Potěší, či zklame Dostálová šéfa Babiše? ANO vede do eurovoleb „naše Klára“. Potěší, či zklame Dostálová šéfa Babiše? Jedničkou ANO v eurovolbách 2024 se stala exministryně pro místní rozvoj a místopředsedkyně Poslanec... číst článek
Andrej Babiš otevřeně v Hráčích: Proč nepředal impérium dětem?! Andrej Babiš otevřeně v Hráčích: Proč nepředal impérium dětem?! Bývalý premiér, současný předseda hnutí ANO Andrej Babiš byl dalším hostem pořadu Blesku Hráči. V ob... číst článek
Evropský parlament schválil akt o svobodě a nezávislosti médií. Jourové přidala důležitý vzkaz Evropský parlament schválil akt o svobodě a nezávislosti médií. Jourové přidala důležitý vzkaz Evropský parlament dnes podpořil Evropský akt o svobodě sdělovacích prostředků, který by měl zajisti... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Mikuláš Peksa
Mikuláš Peksa
zobrazit profil Rudolf Špoták
Rudolf Špoták
zobrazit profil Lukáš Blažej
Lukáš Blažej
zobrazit profil Jan Pošvář
Jan Pošvář
zobrazit profil Jan Skopeček
Jan Skopeček
zobrazit profil Kamal Farhan
Kamal Farhan
zobrazit profil Jiří Dienstbier starší
Jiří Dienstbier starší
zobrazit profil Vratislav Mynář
Vratislav Mynář