Biser Arichtev

Datum narození: 12. 10. 1976
Místo narození: Ostrava
Profese: režisér
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Režisér Biser Arichtev se proslavil zejména natočením nejdéle trvajícího seriálu České televize - Vyprávěj. Je také zakládajícím členem skupiny Kryštof.

Režisér bulharské národnosti Biser Arichtev nejprve vystudoval obchodní akademii, až poté SVOŠ filmovou a přípravný ročník FAMU. Podílel se na několika filmových projektech, za všechny můžeme zmínit válečné drama režiséra Welnera Kinglera, Lebensborn – pramen života, historické drama Bathory, Tobruk, pohádka Dešťová víla nebo česká komedie Vy nám taky, šéfe. Filmy a inscenace jako například Kobova garáž, O Ječmínkovi, Byla láska, Spirála nenávisti aj. dostaly díky jeho iniciativě nové upoutávky a hudební snímky.

Plné pozornosti a vedení režiséra samotného dosáhl pak seriál Horákovi. Nebývalý ohlas si vysloužil retro seriál Vyprávěj, ve kterém můžeme mimo jiné spatřit herečku Bětku Stankovou, a který Biser Arichtev zpočátku odmítal režírovat.

Češi obecně moc nevědí o historii a kultuře svého národa. Hrdí bývají jen v okamžicích, kdy Česko vyhrává mezinárodní utkání v hokeji nebo ve fotbale. To je smutné,“ řekl k seriálu Biser Arichtev. Producenti si ale stáli s režírováním na svém, a tak se konečně podvolil a právě tento seriál mu pak mohl zajistit cenu TýTý za Seriál roku. Druhá série nese statut Absolutní vítěz TýTý. V Monte Carlu dostal cenu Nejlepší evropský televizní producent. A navíc při natáčení poznal svoji budoucí ženu.

V roce 2014 se objevil na televizních obrazovkách další historický seriál – První republika, kam do jedné z hlavních rolí obsadil Biser Arichtev i svou manželku, herečku Veroniku Novou. Herečka se musela tvrdě bránit před nařčením z „protekční role“ a ukázat, že roli dostala právem. Těžké pro ni bylo i točit milostné scény s hereckým kolegou Jánem Koleníkem, při kterých jí její manžel bedlivě pozoroval.

Biser Arichtev je i úzce spojován s postavou Richarda Krajča, frontmana skupiny Kryštof. Sám totiž v kapele hrál na kytaru, po narození syna Teodosia (jehož má ze vztahu, který manželství s Veronikou Novou předcházel) ho v kapele vystřídal bratr Nikolaj (baskytara).

Koncem září 2020 Biseru Arichtevovi porodila Veronika Arichteva syna, který dostal jméno Luka Christo.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Milan Cieslar
Milan Cieslar
zobrazit profil Steven Spielberg
Steven Spielberg
zobrazit profil Václav Kadrnka
Václav Kadrnka
zobrazit profil Dušan Rapoš
Dušan Rapoš
zobrazit profil Jozef Halász
Jozef Halász
zobrazit profil Woody Allen
Woody Allen
zobrazit profil Daria Kashcheeva
Daria Kashcheeva