Braňo Holiček

Braňo Holiček

Datum narození: 14. 8. 1985
Místo narození: Košice
Profese: herec, režisér, zpěvák, dabér
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Braňo Holiček o sobě dává znát nejen jako herec (postava Honzíka v retro seriálu Vyprávěj), ale i jako divadelní režisér a zpěvák.

Branislav Holiček (používá umělecké jméno Braňo) se narodil se v Košicích - tady i vzhledem ke svému pěveckému a hereckému talentu studoval (Základní umělecká alternativní škola). Účastnil se mnoha talentových soutěží, až nakonec v roce 1997 získal svou první velkou divadelní roli – hlavní roli v muzikálu Oliver!. O rok později nazpíval 11 písniček nejrůznějších žánrů a vydal je pod názvem Kik Flip, kde nejenže zpíval, ale dokonce k písni Naše třída vymyslel sám text a aranžmá. Dále pak propůjčil svůj hlas pro dvě písně k filmu Fontána pre Zuzanu III.

Braňo Holiček však zamířil ještě výš. Nejenže si ztvárnil roli židovského chlapce, který byl spolu s dalšími dětmi pod vedením Nicholase Wintona (skutečná historická postava) zachráněn ve filmu Všichni moji blízcí, ale přišla i jeho první větší filmová role – stal se mladým osiřelým sokolníkem Tomášem z pohádky Václava Vorlíčka Král sokolů. Za tento film získal divácké ocenění na 40. ročníku Mezinárodního filmového festivalu dětských filmů ve Zlíně, cenu Zdeňka Podskalského na 22. ročníku festivalu Novoměstský hrnec smíchu a Křišťálovou vázu na 32. dětském filmovém a televizním festivalu Ota Hofmana.

V roce 2001 nastoupil na pražskou konzervatoř, díky čemuž si vysloužil roli vedoucího oddílu Hitlerjugend ve filmovém dramatu I ve smrti sami. Příchod na DAMU byl pro mladého herce obrovským přínosem. To, že se začal věnovat divadelní režii, mu nakonec zajistilo pozici kmenového režiséra divadla Ypsilon, kde doposud hrál. Působí i v pražské Meet Factory aj.

Na chodbách DAMU se Braňo Holiček často míjel i s Českým slavíkem 2012 Tomášem Klusem. Slovo dalo slovo a nakonec vzniklo autorské představení v Ypsilonce Deadline jako produkt jejich snažení.

V roce 2012 na něj čekala nominace na cenu Český tučňák za absolventské představení z DAMU Masakr v Paříži. V prosinci 2012 uvedl mladý Braňo Holiček satirickou politickou hru Demo Demokracie. A cena Alfréda Radoka za Talent roku vstoupila do sbírky „trofejí“ v březnu 2013. V roce 2014 se Braňo stal součástí doktorského týmu v oblíbeném seriálu Ordinace v růžové zahradě 2.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Marko Igonda
Marko Igonda
zobrazit profil Ljuba Krbová
Ljuba Krbová
zobrazit profil Merritt Wever
Merritt Wever
zobrazit profil Catherine Zeta-Jones
Catherine Zeta-Jones
zobrazit profil Joseph Fiennes
Joseph Fiennes
zobrazit profil Sandra Nováková
Sandra Nováková
zobrazit profil Tereza Taliánová
Tereza Taliánová
zobrazit profil Eva Čížkovská
Eva Čížkovská