Luba Skořepová

Datum narození: 21. 9. 1923
Datum úmrtí: 23. 12. 2016
Místo narození: Náchod
Profese: herečka
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Luba Skořepová, dlouholetá členka Činohry Národního divadla, zemřela před Štědrým dnem 2016. Své vytoužené Ceny Thálie se nedožila.

Rodiče dceru pojmenovali Libuše. Nikdo jí ale neřekne jinak než Luba či Ljuba. V roce 1948 získala stálé angažmá v činohře Národního divadla, cesta k úspěchu byla ale tvrdě vybojována. Luba Skořepová měla být původně totiž doktorkou.

Rodiče s herectvím nesouhlasili

Rodiče s jejím rozhodnutím stát se světoznámou herečkou rozhodně nesouhlasili. Herectví v té době bylo nepředvídatelné. Nestálé. Ze „správných“ úst vyznělo spíše jako nadávka. Luba Skořepová ale chtěla za každou cenu na konzervatoř, a tak rodiče museli dcerce dát šanci. Chtěli, aby na konci roku měla vyznamení. K překvapení všech, dívka toho doopravdy dosáhla.

Přes protesty konečně  pod vedením Ladislava Peška a Anny Iblové začala studovat. V roce 1945 dostala angažmá v souboru J. Honzla ve Studiu Národního divadla, kam ji přivedl kamarád a pozdější manžel Josef Pehr. Temperamentní herečka se vrhla vstříc nové zkušenosti a začala spolu s manželem hrát loutkové divadlo. S manželem chtěli kupu dětí, po nešťastné automobilové nehodě jí ale lékaři oznámili, že děti mít nemůže. Incident nakonec způsobil i rozpad manželství.

VŠE O LUBĚ SKOŘEPOVÉ NAJDETE ZDE

V roce 1948 se stala jednou z hlavních komediálních hereček Národního divadla. Kapacity jako Honzl, Nedbal, Laurin, Schrom či Potužil se o Lubu Skořepovou rvali. Chtěli ji obsadit do svých her. Sama herečka vdechla život několika představením, nejvýznamnější je pak hra Kam jste dala svá křídla, paní Marie (o Marii Hübnerové), kterou sama vytvořila.

Poté se Luba Skořepová podruhé vdala, a to za spisovatele a scénáristu Pavla Hanuše, který chtěl s herečkou žít klidně i bez dětí. Osud tomu chtěl ale jinak. Krátce po sňatku nabídli manželé azyl Ljubině sestře, která byla právě po rozvodu. Spolu s ní vstoupili do jejího života i sestřiny dvě děti, které milovala jako své vlastní.

Před kamerou se poprvé objevila v Právě začínáme

Poprvé se Luba Skořepová objevila před kamerou v komedii Vladimíra Slavínského Právě začínáme. Následovala role pekařovy ženy v Němé barikádě, filmy jako Vyšší princip, legendární Sňatky z rozumu, Chalupáři, Příliš hlučná samota, aj.

K 90. jubileu připravilo Národní divadlo výstavu fotografií a přítelkyně fotografka dokonce vytvořila kalendář, kde Ljuba navlíká oděv mladých teenagerů.

Herečka Luba Skořepová zemřela před Štědrým dnem 2016.

 

Články o celebritě

Rádce Iks Josef Kemr (†72) ze Šíleně smutné princezny: Sžírala ho rakovina! Prosil o datum smrti Rádce Iks Josef Kemr (†72) ze Šíleně smutné princezny: Sžírala ho rakovina! Prosil o datum smrti Šílené bolesti prožíval na konci života Josef Kemr (72) alias proradný rádce Iks z pohádky Šíleně sm... číst článek
5 let od smrti Luby Skořepové (†93): Smrt v osamění a záhada ztraceného popela! A proč herečka nemohla mít děti? 5 let od smrti Luby Skořepové (†93): Smrt v osamění a záhada ztraceného popela! A proč herečka nemohla mít děti? 23. prosince to bude dobrých 5 let ode dne, kdy naposledy vydechla herečka Luba Skořepová (†93). Pře... číst článek
Talentovaný bachař Vojta (35): Nakreslil Gotta a mnoho herců Talentovaný bachař Vojta (35): Nakreslil Gotta a mnoho herců Nad jeho realistickými portréty známých osobností se tají dech. A je až s podivem, že autorem úchvat... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Jana McKinnon
Jana McKinnon
zobrazit profil Pavel Neškudla
Pavel Neškudla
zobrazit profil Sylva Ondrušíková
Sylva Ondrušíková
zobrazit profil Tereza Švejdová
Tereza Švejdová
zobrazit profil Malvína Pachlová
Malvína Pachlová
zobrazit profil Katarína Hasprová
Katarína Hasprová
zobrazit profil Pavel Kikinčuk
Pavel Kikinčuk
zobrazit profil Brigitte Bardot
Brigitte Bardot