Vladimír Remek

Datum narození: 26. 9. 1948
Místo narození: České Budějovice
Profese: první čs. kosmonaut, exeuroposlanec, bývalý ambasador v Rusku
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

První český a zároveň první evropský kosmonaut Vladimír Remek má dobré renomé v evropských i ruských kruzích. Byl proto europoslancem a pak velvyslancem v Rusku.

Svoji kariéru začínal Vladimír Remek jako armádní letec. Prošel Vyšším leteckým učilištěm v Košicích (učil se na proudových letounech L-29 Delfín) a pak létal v mateřských Českých Budějovicích na legendárních sovětských strojích MIG 21.

Ve 24 letech začal studovat v Moskvě na Vojenské letecké akademii J. A. Gagarina a nasměroval se k dráze kosmonauta. A tím se ve svých třiceti letech skutečně stal.

Do kosmu se Vladimír Remek vypravil poté, co Sovětský svaz nabídl spřízněným socialistickým státům spolupráci. Do vesmíru se podíval spolu se sovětským kosmonautem Alexejem Gubarevem 2. března 1978 na palubě kosmické lodi Sojuz 28.

VLADIMÍR REMEK - SOUDRUH SE HLÁSÍ DO SLUŽBY

Ve stavu beztíže si Vladimír Remek pobyl 7 dní, 22 hodin a 17 minut. Stal se tak 87. kosmonautem světa, prvním kosmonautem z jiné země než ze SSSR nebo USA a díky připojení Česka k EU v roce 2004 je považován i za prvního evropského kosmonauta.

Po ukončení vojenské kariéry působil Vladimír Remek jako ředitel Vojenského muzea letectví a kosmonautiky v Praze-Kbelích, jako obchodní zástupce ČZ Strakonice v Rusku a pak také jako obchodní rada na českém velvyslanectví v Moskvě.

V říjnu 2001 přežil pád vrtulníku Mi-8S, kterému došlo palivo. Na palubě byl Vladimír Remek spolu s americkým kosmonautem Eugenem Cernanem, který navštívil ČR.

Bývalý kosmonaut se pustil i do politiky, a to v barvách KSČM. V letech 2004 až 2013 seděl v rudém dresu v lavicích Evropského parlamentu. V roce 2012 se ho komunisté snažili přesvědečit, aby se stal jejich kandidátem na prezidenta v historicky první přímé volbě. Vladimír Remek to ale odmítl a podpořil Miloše Zemana. Ten ho pak rok po svém vítězství v lednu 2014 jmenoval velvyslancem v Rusku. Jím byl do roku 2018.

Vladimír Remek, Hrdina Československé socialistické republiky a Hrdina Sovětského svazu, se sice z vesmíru vrátil, dodnes tam však krouží planetka číslo 2552, objevená 24. září 1978, která nese jeho jméno - Remek.

O VLADIMÍRU REMKOVI ČTĚTE ZDE>>

S první manželkou Hanou zplodil dceru Annu (ta je herečkou a má za manžela herce Ondřeje Brouska). S druhou manželkou JanouVladimír Remek dceru Janu.

 

Články o celebritě

Mladší sestra, nebo dvojče? Dcera Adély Gondíkové vypadá, jako by mámě z oka vypadla! Mladší sestra, nebo dvojče? Dcera Adély Gondíkové vypadá, jako by mámě z oka vypadla! Adéla Gondíková (49) dorazila na České slavíky v doprovodu svého dvojčete. Alespoň se to mohlo na pr... číst článek
Zemanovy poslední metály: Vyznamenání pro Zagorovou i Zelenského. Kdo bude další? Zemanovy poslední metály: Vyznamenání pro Zagorovou i Zelenského. Kdo bude další? Prezidenta Miloše Zemana čeká poslední udělování státních vyznamenání! Paradoxně letos rozdá metály ... číst článek
Herec Petr Nárožný (84): Životní setkání v atomovém bunkru Herec Petr Nárožný (84): Životní setkání v atomovém bunkru Největším koníčkem Petra Nárožného (84) je historie 20. století. Rád proto přijal pozvání na prohlíd... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Milada Voborská
Milada Voborská
zobrazit profil Zdeněk Pištora
Zdeněk Pištora
zobrazit profil Pavel Klíma
Pavel Klíma
zobrazit profil Pavel Vacek
Pavel Vacek
zobrazit profil Tomáš Fadrný
Tomáš Fadrný
zobrazit profil Ivo Svoboda
Ivo Svoboda
zobrazit profil Antonín Prachař
Antonín Prachař