Alan Rickman

Datum narození: 21. 2. 1946
Datum úmrtí: 14. 1. 2016
Místo narození: Londýn, Anglie
Výška: 185 cm
Profese: herec
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Alan Rickman byl rozeným padouchem. Ať už je pro vás více ztělesněním teroristy Hanse Grubera nebo čarodějného Severuse Snapea, jeho podání je geniální.

Alan Rickman vlastně vůbec nechtěl být hercem. Vystudoval design na Royal Academy of Art a tři roky pak pracoval v Soho jako grafik. Až do 26 let šel směrem umělecké grafiky, ale pak se v něm něco pohnulo a rozhodl se pro hraní. Získal stipendium a začal studovat na Royal Academy of Dramatic Art. Už během dvou let studia získal několik cen. Jeho herecká kariéra kráčela spíše po divadelních prknech a byla velmi ceněná.

Pravidelně se vracel k divadlu

V roce 1987 ale dostal Alan Rickman nabídku zahrát si ve Smrtonosné pasti po boku Bruce Willise. Ačkoli do té doby několik zajímavých rolí odmítnul, protože jak sám řekl, chtěl dělat něco více uměleckého, roli Hanse Grubera se rozhodl přijmout, aby si trochu odpočinul od divadla.

Byl dlouholetým členem Královské Shakespearovské společnosti. V jejích představení zářil například jako Antonius vedle Kleopatry Helen Mirrenové v inscenaci Julius Caesar.

Ačkoli se filmové nabídky jen hrnuly, vrátil se zase k divadlu a ve filmu si zahrál vždy spíše příležitostně. Za zmínku určitě stojí role ve filmech Král zbojníků Robin Hood, kde ztvárnil roli šerifa z Nottinghamu. Jeho výkon mu přinesl cenu Britské filmové akademie za nejlepší výkon ve vedlejší roli. Filmoví fanoušci jej pak díky této roli objevili jako skvělého herce filmových záporáků.

Několikrát ovšem předvedl, že ani role ve filmových komediích mu nejsou cizí. Svoje dovednosti tak předvedl v legendární Lásce nebeské, kultovní sci-fi parodii Galaxy Quest nebo v komedii Dogma.

Nejvíce jej proslavil Severus Snape ve filmech o Harrym Potterovi

Nejslavnější rolí Alana Rickmana je však Severus Snape se sedmidílné ságy Harryho Pottera od J. K. Rowling. Během natáčení filmu Rozum a cit měl údajně krátký románek s Kate Winslet. Navzdory tomu ZŮSTAL se svou přítelkyní Rimou Horton, kterou poznal už v devatenácti letech. Na hromádce spolu žili od roku 1977.

Alan Rickman v roce 2015 zavítal do Prahy, aby navštívil Febiofest. Na ten přijel představit svůj režisérský počin Králova zahradnice. Na filmovém festivalu převzal i cenu Kristián za celoživotní přínos filmu.

Mezi jeho zvláštnosti patřila mistrovská práce s hlasem. Alan Rickman byl známý tím, že zahraje v podstatě jakýkoli přízvuk. Od německého po obtížný jižanský. Byl známý i tím, že rád hrál malé nenápadné role. Třeba housenku v Alence v říši divů od Tima Burtona. Zemřel 14. ledna 2016, podlehl rakovině ve věku 69 let.

ALAN RICKMAN - VŠE O PŘEDSTAVITELI SEVERUSE SNAPEA ZDE  
ROZHOVOR S ALANEM RICKMANEM NA REFLEX.CZ

 

Články o celebritě

Hvězda Lásky nebeské k nepoznání: Z tmavovlasé sekretářky na kost vyhublou blondýnkou! Hvězda Lásky nebeské k nepoznání: Z tmavovlasé sekretářky na kost vyhublou blondýnkou! Německá herečka Heike Makatschová (50), která ztvárnila svůdnou pokušitelku Miu v jednom z nejpopulá... číst článek
Sněhulák znásilňuje mrkví i ožralý Santa Claus: 17 tipů na netradiční vánoční filmy Sněhulák znásilňuje mrkví i ožralý Santa Claus: 17 tipů na netradiční vánoční filmy Vánoční filmy jsou obvykle pohádky pro ty nejmenší nebo zamilované fláky s happy endem pro něžné poh... číst článek
Vánoční komedie Láska nebeská: Hvězdy před 18 lety a dnes! Vánoční komedie Láska nebeská: Hvězdy před 18 lety a dnes! Romantická komedie Láska nebeská se zařadila mezi filmové počiny neodmyslitelně patřící k vánočním s... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Lucie Zedníčková
Lucie Zedníčková
zobrazit profil Michal Pavlata
Michal Pavlata
zobrazit profil Joel David Moore
Joel David Moore
zobrazit profil Berenika Kohoutová
Berenika Kohoutová
zobrazit profil Brandon Lee
Brandon Lee
zobrazit profil Jan Kuželka
Jan Kuželka
zobrazit profil Jakub Zedníček
Jakub Zedníček