Michaela Marksová-Tominová

Datum narození: 20. 3. 1969
Místo narození: Praha
Profese: politička ČSSD
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Politička Michaela Marksová-Tominová, členka ČSSD, se ve vládě premiéra Bohuslava Sobotky stala ministryně práce a socialních věcí.

Absolventka Přírodovědecké fakulty UK v Praze Michaela Marksová-Tominová v polovině 90. let 20. století byla několik roků redaktorkou časopisu Cosmopolitan ve vydavatelství Stratosféra. V letech 1997 až 2004 pracovala jako ředitelka pro styk s veřejností v obecně prospěšné společnosti Gender Studies.

MICHAELA MARKSOVÁ - ROZHOVOR PRO REFLEX

V letech 2004 až 2006 Michaela Marksová působila ve funkci ředitelky odboru rodinné politiky na ministerstvu práce a sociálních věcí. Ve státní správě pak ještě pracovala od dubna 2009 do září 2010, kdy vedla odbor rovných příležitostí na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy.

Michaela Marksová se veřejně vyjadřuje k postavení mužů a žen ve společnosti, k otázkám ženských práv a k rodinné politice. Na tato témata publikuje články a vystupuje v médiích. Je spoluautorkou knihy Na cestě do Evropské unie: průvodkyně nejen pro ženy a autorkou publikace Rodina a práce - jak je sladit a nezbláznit se.

MICHAELA MARKSOVÁ A HOMEOFFICE STRES

V roce 1997 vstoupila do ČSSD. Za tuto stranu pak neúspěšně kandidovala v komunálních volbách v roce 1998 do zastupitelstva městské části Praha 10. Michaela Marksová-Tominová uspěla až ve volbách 2006, kdy se dostala do zastupitelstva městské části Praha 2. Znovu zvolena byla ve volbách 2010. V letech 2010 až 2012 pak zastávala funkci místostarostky Prahy 2.

V rámci stínové vlády ČSSD působila jako mluvčí pro lidská práva a menšiny. Ve volbách 2013 kandidovala v hlavním městě Praze za ČSSD na 11. místě, ale do Sněmovny se nedostala. V lednu 2014 ji Bohuslav Sobotka poté, co se vzdal nominace Petr Krčál, vybral z pěti kandidátek jako nominantku na ministryni práce a sociálních věcí do své vznikající vlády. Dne 29. ledna 2014 byla Michaela Marksová-Tominová do této funkce jmenována.

O MICHAELE MARKSOVÉ ČTĚTE ZDE>>

V parlamentních volbách 2017 se Michaela Marksová-Tominová stala lídryní kandidátky sociálních demokratů v Libereckém kraji. 

Michaela Marksová-Tominová je vdaná a má dvě dcery. Je neteří filozofa Julia Tomina a jeho manželky, spisovatelky Zdeny Tominové, bývalé mluvčí Charty 77.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 NAJDETE ZDE>>

 

Články o celebritě

Poslance čeká týden práce, pak prázdniny. Rozhodnou o rozpočtu i změnách u bydlení Poslance čeká týden práce, pak prázdniny. Rozhodnou o rozpočtu i změnách u bydlení Na letní pohodu a volno až do září si musí poslanci ještě pár dní počkat. Od úterý je čeká řádná sch... číst článek
Úřady odebraly rodinám v Česku přes 3500 dětí: Je za tím zanedbaná péče, týrání i zneužívání Úřady odebraly rodinám v Česku přes 3500 dětí: Je za tím zanedbaná péče, týrání i zneužívání Úřady odebraly loni z rodin 3 579 dětí. Rozhodly o tom soudy. U poloviny chlapců a děvčat bylo důvod... číst článek
Exministryně Marksová u drsné hádky. Jednání Rady ČTK připomínalo film Vlastníci Exministryně Marksová u drsné hádky. Jednání Rady ČTK připomínalo film Vlastníci Zasedání Rady ČTK není evidentně žádný med. Schůze jednou měsíčně vypadá jako zasedání pro silné pov... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Ondřej Šimetka
Ondřej Šimetka
zobrazit profil Jakub Olbert
Jakub Olbert
zobrazit profil Vojtěch Munzar
Vojtěch Munzar
zobrazit profil Oldřich Černý
Oldřich Černý
zobrazit profil Michal Kortyš
Michal Kortyš
zobrazit profil Jana Zwyrtek Hamplová
Jana Zwyrtek Hamplová
zobrazit profil Karla Maříková
Karla Maříková
zobrazit profil Tomáš Kohoutek
Tomáš Kohoutek