Sophia Loren

Sophia Loren

Datum narození: 20. 9. 1934
Přezdívka: Párátko
Místo narození: Řím
Váha: 64 kg
Míry: 96-61-96
Výška: 174 cm
Profese: herečka
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Sophia Loren uchvátila svět nejen svou krásou, ale i hereckým uměním. Za své výkony získala Oscara, Zlatý glóbus a řadu dalších ocenění.

Získala Oskara, Zlatý glóbus, Zlatého medvěda, Cenu BAFTA, Césara, Grammy a řadu dalších světových ocenění. Sophia Loren je zkrátka bez nadsázky hereckou legendou, kráskou, po níž toužili a jíž obdivovali miliony mužů celého světa.

Rodným jménem byla Sofia Villani Scicolonea a narodila se jako nemanželské dítě do chudé rodiny - vyrůstala v chudé rybářské vesnici. Proto byla později terčem posměchu, stejně tak pro svoji vyhublou postavu (měla přezdívku Párátko).

Před kameru se poprvé postavila v sedmnácti

Do světa šoubyznysu vstoupila polehounku ve čtrnácti letech, kdy se v soutěži krásy probojovala mezi 12 nejkrásnějších dívek Itálie. V sedmnácti si pak zahrála svoji první filmovou roli, a to otrokyni ve snímku Quo Vadis. Pak působila Sophia Loren i jako modelka - fotila se pro módní časopisy a získávala další body v soutěžích krásy (např. Miss Řím).

Během své herecké kariéry se stali jejími partnery na plátně takové postavy, jako Frank Sinatra, Marcello Mastroianni, Paul Newman, Peter O'Tool, Richard Burton, Marlon Brando, Gregory Peck či Cary Grant, s nímž si byli velmi blízcí a on si chtěl Sophii Loren dokonce vzít.

Pro lásku změnila občanství

Ta se ale rozhodla pro o 22 let staršího producenta Carla Pontiho, jehož si vzala v roce 1966 (Sophia Loren si kvůli němu musela změnit občanství na francouzské, aby si ho mohla vzít, protože Ponti byl ženatý a iItálie v té době neuznávala; spolu pak vydrželi až do Pontiho smrti v roce 2007). S tím se přitom seznámila, když dělal porotce jedné ze soutěží krásy, kterých se účastnila, když jí bylo pouhých 15 let.

Svatby přitom měli hned dvě. Poprvé se pár vzal zprostředkovaně přes dva právníky v Mexiku už v roce 1957. Později ovšem vyšlo najevo, že Ponti nebyl v té době řádně rozvedený a pár tak nechal svazek o pět let později anulovat, aby se vyhnul obvinění z bigamie.

Sophia Loren má dva syny, Carla a Edoarda. Ještě než se narodili, byla těhotná dvakrát, pokaždé potratila. Zajímavostí z jejích rodinných vztahů je, že její sestra Anna Maria byla manželkou Romana Mussoliniho, nejmladšího syna diktátora Benita Mussoliniho.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Ralph Fiennes
Ralph Fiennes
zobrazit profil Nicola Coughlan
Nicola Coughlan
zobrazit profil Andrea Černá
Andrea Černá
zobrazit profil Meta Golding
Meta Golding
zobrazit profil Kateřina  Janečková
Kateřina Janečková
zobrazit profil Zoran Pingel
Zoran Pingel
zobrazit profil Tomáš Dastlík
Tomáš Dastlík
zobrazit profil Daniela Choděrová
Daniela Choděrová