Ivan Lendl

Datum narození: 7. 3. 1960
Místo narození: Ostrava
Váha: 79 kg
Výška: 187 cm
Profese: bývalý tenista, trenér
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Ivan Lendl je bývalý profesionální tenista, někdejší světová jednička, úspěšný trenér, člen síně slávy a nejlepší český mužský tenista v historii.

Ivan Lendl je tenisový trenér a bývalý profesionální tenista, který reprezentoval Československo a po získání amerického občanství také Spojené státy. Do současnosti je nejlepším českým mužským tenistou historie. V 80. letech 20. století patřil mezi nejdominantnější tenisty a pobýval na špici světového tenisového žebříčku ATP až do začátku 90. let.

Ivan Lendl se stal profesionálem v roce 1978 a během své kariéry sbíral samé úspěchy. Světovou jedničkou se stal poprvé 28. února 1983 a na této pozici setrval celkem 270 týdnů (3. v pořadí za Petem Samprasem a Rogerem Federerem). Počtem 1 070 vítězných utkání dvouhry na okruhu ATP se v celkovém pořadí zařadil na druhé místo za Američana Jimmyho Connorse, který vyhrál 1 222 zápasů.

Ivan Lendl vyhrál na okruhu ATP 94 turnajů, z toho osmkrát triumfoval na těch grandslamových. Je dvojnásobným vítězem Australian Open (1989, 1990), trojnásobným vítězem French Open (1984, 1986, 1987) a US Open (1985, 1986, 1987). O kariérní Grand Slam ho ve finále Wimbledonu roku 1986 připravil nejdříve jeho velký rival Boris Becker a o rok později Pat Cash. S československou reprezentací získal v roce 1980 Davis cup. V roce 1986 emigroval do USA a v roce 1992 se stal americkým občanem.

Za svou kariéru odehrál Ivan Lendl 19 grandslamových finále, což byl rekord mezi muži až do roku 2009, kdy ho překonal Roger Federer. Dosáhl alespoň jednoho grandslamového finále během jedenácti let v řadě, rovněž rekord všech dob, který byl později vyrovnán Petem Samprasem. Kariéru ukončil v roce 1994. Jeho styl hry ovlivnil další generace tenistů. Dva roky trénoval skotského tenistu Andyho Murrayho, který pod ním získal zlato na LOH v Londýně a grandslamový titul, na který Lendl nikdy nedosáhl – Wimbledon.

Ivan Lendl se narodil v Ostravě tenistce Olze Lendlové, která byla na československém žebříčku nejvýše na 2. místě, a otci JUDr. Jiřímu Lendlovi, který se v roce 1990 stal prezidentem Československého tenisového svazu. V roce 1989 se oženil s Američankou Samanthou Frankelovou, se kterou má pět dcer. Lendl je také vášnivým hráčem golfu. Patří také mezi významné sběratele. V jeho kolekci najdeme díla českého malíře Alfonse Muchy. Vlastní jeho 116 plakátů, chybějí mu pouze tři. Dva jsou v muzeích, jeden nezvěstný. 

 

Články o celebritě

Ivan Lendl v rodné Ostravě: Překvapivá slova o mateřštině! Ivan Lendl v rodné Ostravě: Překvapivá slova o mateřštině! Jeden z nejlepších tenistů všech dob vzpomíná na své první krůčky na ostravských kurtech! Tamní rodá... číst článek
Hulk Novak a slzy prince. Djokovič má novou rivalitu jako s Nadalem Hulk Novak a slzy prince. Djokovič má novou rivalitu jako s Nadalem Šampion v extázi na svém znaveném těle rozerval tričko jak filmový Hulk. Poraženému zrudly oči slzam... číst článek
Berdych ve Wimbledonu v roli kouče: Klidně nosím i rakety. Co vzpomínky? Berdych ve Wimbledonu v roli kouče: Klidně nosím i rakety. Co vzpomínky? PŘÍMO Z LONDÝNA | Před třinácti lety nastoupil ve wimbledonském finále. A jednou by do něj rád dosta... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Aleš Píša
Aleš Píša
zobrazit profil Jan Kovář
Jan Kovář
zobrazit profil Martina Moravčíková
Martina Moravčíková
zobrazit profil Jakub Vrána
Jakub Vrána
zobrazit profil Tomáš Verner
Tomáš Verner
zobrazit profil Jan Kudlička
Jan Kudlička
zobrazit profil Jiří Raška
Jiří Raška
zobrazit profil Patrik Eliáš
Patrik Eliáš