Antonio Banderas

Datum narození: 10. 8. 1960
Místo narození: Málaga, Andalusie, Španělsko
Výška: 174 cm
Profese: herec, producent, režisér, zpěvák
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Antonio Banderas zazářil jako Zorro mstitel. Sbírkou zbraní v kytaře charizmatický Španěl ohromil v Desperadovi. Nejen ve Shrekovi namluvil Kocoura v botách.

O herectví začal Antonio Banderas poprvé uvažovat ve čtrnácti letech poté, co jeho sny o kariéře fotbalisty zhatil úraz nohy. Herectví vystudoval ve svém rodném městě a po absolutoriu začal účinkovat v různých malých divadelních společnostech. To mu vydrželo až do roku 1981, kdy se přestěhoval do Madridu a vyhrál konkurz do souboru Národního divadla.

ANTONIO BANDERAS OBJÍMAL TEREZU MAXOVOU

Španěl Banderas dobyl Hollywood

V roce 1982 Antonio Banderas debutoval ve filmu Pedra Almódovara Labyrint vášní. Po tomto úspěšném startu spolupracoval s uznávaným Almódovarem ještě několikrát, a to na filmech Matador, Zákon touhy, Ženy na pokraji nervového zhroucení nebo Spoutej mě!, kterým na sebe herec upoutal pozornost v Hollywoodu.

Americkým debutem Antonia Banderase se stalo v roce 1992 drama Králové mamba, v němž ztvárnil kubánského obchodníka. Když roli dostal, neuměl ještě ani slovo anglicky, a dialogy se učil slovo od slova foneticky.

Tento počáteční hendikep ale Antonio Banderas brzy pokořil a začal získávat další role v amerických filmech. Objevil se jako homosexuální přítel Toma Hankse ve Philadelphii nebo coby upír v Interview s upírem. Pak přišel legendární Desperado, následovaný dramatem Evita a akčňákem Zorro: Tajemná tvář.

Kocourem v botách byl nejen ve Shrekovi

Za ztvárnění hlavní role ve francouzsko-španělském dramatu Bolest a sláva Antonio Banderas získal první nominaci na Oscara a pátou na Zlatý glóbus. Za svůj herecký výkon v tomko snímku byl oceněn na filmovém festivalu v Cannes, kritiky v New Yorku a Los Angeles a dostal Evropskou filmovou cenu.

Antonio Banderas je držitelem Ceny za celoživostní přínos filmu, kterou dostal roku 2008 na festivalu v San Sebastiánu a Ceny prezidenta MFF Karlovy Vary (2009).

Kocourovi v botách Antonio Banderas propůjčil svůj hlas ve stejnojmenném animovaném filmu, v jeho pokračování a také a ve Shrekovi

S hollywoodskými kolegy Tomem Hollandem a Markem Wahlbergem si Antonio Banderas zahrál postavu bezohledného Santiaga Moncadu, který je přesvědčen, že on a jeho rodina jsou právoplatnými dědici pokladu v akčňáku Uncharted. Ten měl premiéru v únoru 2022.

Banderas v posteli s Aňou Geislerovou

V roce 1993 si s Antoniem Banderasem zahrála postelovou scénu ve filmu Mladý Mussolini Aňa Geislerová, tehdy začínající sedmnáctiletá herečka.

O ANTONIU BANDERASOVI ČTĚTE ZDE>>

Antonio Banderas, celým jménem José Antionio Domínquez Banderas, se poprvé oženil v roce 1987. Jeho vyvolenou byla herečka Ana Leza. Svazek v roce 1995 skočil rozvodem. V letech 1996 až 2015 byla jeho manželkou herečka Melanie Griffith, s níž má dceru Stellu.

 

Články o celebritě

48 let Angeliny Jolieové: Krev, incest, drogy a nahota! 48 let Angeliny Jolieové: Krev, incest, drogy a nahota! Krásná americká herečka a režisérka Angelina Jolieová Voightová slaví 4. června své 48. narozeniny. ... číst článek
Oslavenkyně Aňa Geislerová (47): Před kamerou se nikdy nestyděla, prsa ukazuje už od patnácti! Oslavenkyně Aňa Geislerová (47): Před kamerou se nikdy nestyděla, prsa ukazuje už od patnácti! Půvabná rusovláska Anna Geislerová, často familiérně označovaná jako Aňa, slaví 17. dubna své 47. na... číst článek
Ján Jackuliak, co v Ordinaci mlátil Morávkovou: Dostal jsem od producentů STOP! Ján Jackuliak, co v Ordinaci mlátil Morávkovou: Dostal jsem od producentů STOP! První manželství mu bohužel nevyšlo, životní partnerku našel Ján Jackuliak (44) až ve své druhé ženě... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Jiří Schmitzer
Jiří Schmitzer
zobrazit profil Isa Briones
Isa Briones
zobrazit profil Khan Bonfils
Khan Bonfils
zobrazit profil Denisa Pfauserová
Denisa Pfauserová
zobrazit profil Kateřina  Janečková
Kateřina Janečková
zobrazit profil Martin Pechlát
Martin Pechlát
zobrazit profil Milena Steinmasslová
Milena Steinmasslová
zobrazit profil Zora Jandová
Zora Jandová