Ivan Jonák

Datum narození: 7. 3. 1956
Datum úmrtí: 24. 2. 2016
Místo narození: Praha
Profese: podnikatel, odsouzený za nájemnou vraždu manželky
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Ivan Jonák si objednal vraždu manželky a odseděl si za to 18 let ve vězení. Někdejší majitel proslulého Discolandu Sylvie byl údajně napojen na pražskou mafii.

V 90. letech 20. století byl Ivan Jonák majitelem populárního pražského baru Discoland Sylvie a žil v luxusu. Měl rád krásné ženy, drahá auta a exotická zvířata. Pořídil si krokodýla a medvěda, kterého si ochočil a často i ho vodil po Praze na procházky.

IVAN JONÁK A JEHO DISCOPŘÍBĚH

Přátelil se s tzv. pražskou smetánkou, která hojně navštěvovala jeho podnik. Mezi dlouholeté kamarády Ivana Jonáka patřil např. herec Roman Skamene. Spekulovalo i o jeho dobrých vztazích s pražskou mafií.

Režisér Vít Olmer Ivana Jonáka obsadil do svého filmu Nahota na prodej

Zavražděn měl být i manželčin milenec

7. dubna 1994 byla zastřelena jeho manželka Ludvika Jonáková. Policie vyloučila loupežný motiv. Vraha si udajně někdo najal. Podezření padlo na Ivana Jonáka, ten skončil roku 1998 ve vazbě, z níž ho ale zanedlouho pustili pro nedostatek důkazů.

Situace se změnila v únoru 1999, kdy se před soud dostala příprava nájemné vraždy bývalého milence Ludviky Jonákové (k vraždě nakonec nedošlo, najatý vrah se lekl a nespáchal ji). Tehdy už trestní senát shledal důkazy dostatečné a Ivan Jonák byl nakonec odsouzen za objednávku obou vražd na 18 let (vrah jeho ženy Jiří Tokár dostal 14 let).

Nikdy se nepřiznal

Po propuštění v roce 2014 se Ivan Jonák vrhnul do víru večírků, alkoholu a sexu (i když pokud jde o sex, postěžoval si, že osmnáctiletý žalář se na něm podepsal a on svou partnerku zklamal).

K činu se Ivan Jonák nikdy nepřiznal. Tvrdil, že vraždu manželky objednal jeho německý společník Helmut Huger. Na jeho nevinně trvá i dcera Sylvie Jonáková, která založila internetové stránky, kde svého otce urputně hájila.

Čelil pokusům o likvidaci

Ivan Jonák byl sám málem zavražděn. A to hned několikrát: kdosi po něm v roce 1992 střílel z brokovnice, v roce 1994 mu nejprve někdo nastražil bombu pod auto a později byl postřelen do obličeje. Případy zůstaly neobjasněny.

Zemřel relativně mladý, v nedožitých šedesáti letech 24. února 2016, tedy pouhé dva roky poté, co byl propuštěn z vězení.

 

Další Ostatní

zobrazit profil Martin Rota
Martin Rota
zobrazit profil Jakub Kaifosz
Jakub Kaifosz
zobrazit profil Michal Hogenauer
Michal Hogenauer
zobrazit profil Karel Komárek
Karel Komárek
zobrazit profil Anna Brandejs
Anna Brandejs
zobrazit profil Karel Svoboda
Karel Svoboda
zobrazit profil Terezie Kašparovská
Terezie Kašparovská
zobrazit profil Viktor Kožený
Viktor Kožený