Ivan Hlinka

Datum narození: 26. 1. 1950
Datum úmrtí: 16. 8. 2004
Přezdívka: Šéf
Místo narození: Most
Výška: 186 cm
Profese: hokejista a trenér
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Ivan Hlinka byl český hokejista a slavný reprezentační a klubový trenér, pod jehož vedením získali čeští hokejisté zlato na olympiádě v Naganu.

Ivan Hlinka, přezdívaný Šéf, začal s hokejem už v šesti letech, kdy hrál za mládežnický tým Litvínova. V šestnácti vstoupil do československé hokejové ligy rovněž za Litvínov. Ve dvaceti letech začal hájit barvy národního týmu, s nímž vybojoval tři tituly mistrů světa. V roce 1981 odešel z Českoslevenska do slavné NHL a až do roku 1983 hrál za kanadský tým Vancouver Canucks.

Ivan Hlinka byl rovněž uznávaným trenérem hokejové reprezentace. Svou první medaili získal jako kouč československých hokejistů už v roce 1992. O rok později přivedl ke stejnému úspěchu českou hokejovou reprezentaci. V roce 1994 národní tým opustil. Vrátil se až o tři roky později a získal bronz na mistrovství světa v Německu.

Rok poté začala zlatá éra Ivana Hlinky. V roce 1998 získala Česká republika svoji první zlatou medaili na olympijských hrách v japonském Naganu. O rok později se opět pod jeho vedením podařilo získat zlato na mistrovství světa v Norsku.

V roce 2000 odešel Ivan Hlinka znovu do NHL. Tentokrát jako hlavní trenér slavného amerického klubu Pittsburg Penguins. Jeho angažmá však netrvalo dlouho. Skončil hned po prohraných úvodních zápasech. Vrátil se zpět do Čech, a to na pozici manažera české hokejové reprezentace. Roli kouče si zkusil i v ruské KHL, kde trénoval Avangard Omsk.

V srpnu roku 2004 Ivan Hlinka tragicky zemřel po autonehodě. Ještě před tím kývl na nabídku stát se znovu hlavním koučem hokejové reprezentace. Jeho žena Liběna Hlinková svého muže nedříve pohřbila na zahradě jejich vily v Litvínově. Po kritice veřejnosti však náhrobek přemístila na Olšanský hřbitov v Praze. V Litvínově byla na památku Ivana Hlinky postavena jeho socha před zimním stadionem.

 

Články o celebritě

Pravda o Svobodově hokejce z Nagana. Vydražená není ta zlatá, poklad je jinde Pravda o Svobodově hokejce z Nagana. Vydražená není ta zlatá, poklad je jinde Právě touhle hokejkou měl Petr Svoboda před 25 lety rozhodnout o českém triumfu na olympiádě v Nagan... číst článek
Zlatá hokejka. Vykoupil ji Voráček?! Svoboda popsal, co se dělo po Naganu Zlatá hokejka. Vykoupil ji Voráček?! Svoboda popsal, co se dělo po Naganu Svoboda… Góóóól! Kdo by si nepamatoval. Šlo o zásadní a historický počin v dějinách českého hokeje. ... číst článek
Z novináře manažerem v Litvínově. Vrábel o nabití si huby i práci s daty Z novináře manažerem v Litvínově. Vrábel o nabití si huby i práci s daty Před sezonou Litvínov vypsal konkurz na sportovního manažera. Vyhrál ho Tomáš Vrábel, který v klubu ... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Tomáš Sivok
Tomáš Sivok
zobrazit profil Lucie Eckertová
Lucie Eckertová
zobrazit profil Jaromír Blažek
Jaromír Blažek
zobrazit profil Jakub Klepiš
Jakub Klepiš
zobrazit profil  Vladimír Sičák
Vladimír Sičák
zobrazit profil Jiří Parma
Jiří Parma
zobrazit profil Karolína Grohová
Karolína Grohová