Jiří Janeček

Jiří Janeček

Datum narození: 24. 5. 1956
Místo narození: Jindřichův Hradec
Profese: 7. generální ředitel ČT, moderátor
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Jiří Janeček, někdejší člen KSČ, byl v letech 2003 až 2011 generálním ředitel ČT. Post mu vynesl desítky milionů korun, za což sklidil kritiku.

Po chemickém učilišti Jiří Janeček dálkově studoval chemickou průmyslovou školu a v roce 1979 odmaturoval. V dálkovém studiu pokračoval na tehdejší Fakultě žurnalistiky Univerzity Karlovy v Praze. Promoval roku 1989.

Janeček v ČT zatajil členství v KSČ

Zpočátku Jiří Janeček pracoval jako dělník a pomocný dělník. Studia chemie zúročil na pozici výzkumného pracovníka. Od roku 1979 byl kandidátem strany KSČ a v srpnu 1981 byl do strany přijat. Navštěvoval VUML (večerní univerzitu marxismu-leninismu) a údajně patřil mezi elitní komunisty v okrese Tábor.

Na sklonku roku 1989 Jiří Janeček své členství ve straně ukončil a v životopise při kandidatuře na post generálního ředitele České televize pro první funkční období ho vůbec neuvedl, za což byl později kritizován a předseda senátní mediální komise Jiří Oberfalzer ho vyzval k rezignaci.

Z ČT Jiří Janeček odešel kvůli rakovině

Od roku 1986 Jiří Janeček pracoval jako redaktor, a později dokonce vedoucí redaktor táborského týdeníku Palcát, který vydával Okresní výbor KSČ. Od revolučního roku 1989 byl zpravodajem Československé televize. Později se dostal k uvádění hlavní zpravodajské relace ČT Události a stal se ředitelem zpravodajství.

V červenci roku 2003 se Jiří Janeček stal generálním ředitelem ČT a v červenci roku 2009 ho Rada ČT zvolila do této funkce na dalších šet let. V červnu dalšího roku mu Rada odsouhlasila jednorázovou odměnu ve výši 700 000 Kč. V následujícím červnu byl nucen na svou pozici rezignovat kvůli rakovině. Oficiálně z této funkce odešel 31. srpna 2011.

Skandál kolem Janečkových příjmů

Jako generální ředitel České televize Jiří Janeček vydělával kolem 225 tisíc korun měsíčně, čímž se dostal mezi nejlépe placené manažery v ČR. V prosinci roku 2010 kvůli tomu celkem 150 známých osobností (mj. Zdeněk Svěrák či Helena Třeštíková) napsalo společně dopis politikům, který kritizoval ředitelovy velmi vysoké prémie.

Jiří Janeček jako odpověď pohrozil, že na internetu zveřejní výrobní náklady pořadů včetně honorářů zúčastněných. Kvůli penězům si prošel i několika dalšími skandály. Pro Lidové noviny se k tématu vyjádřil takto: „Kdyby si vynásobili můj měsíční plat a manažerské odměny, tak by jim vyšlo, že jen za posledních sedm let jsem vydělal minimálně 14 milionů. A taky je mi 54, takže snad není neobvyklé mít něco našetřeno.“

Jiří Janeček chodil s Ivetou Toušlovou

Na základě nominace hnutím ANO 2011 byl Jiří Janeček Sněmovnou zvolen členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Funkce se ujal 25. května 2021.

V letech 1998 až 2006 prožil Jiří Janeček vážný vztah s moderátorkou České televize Ivetou Toušlovou.

 

Další Moderátoři

zobrazit profil Sara Carbonero
Sara Carbonero
zobrazit profil Slávek Boura
Slávek Boura
zobrazit profil Horst Fuchs
Horst Fuchs
zobrazit profil Martin Pouva
Martin Pouva
zobrazit profil Ján Zákopčaník
Ján Zákopčaník
zobrazit profil Bořek Slezáček
Bořek Slezáček
zobrazit profil Lucie Výborná
Lucie Výborná