Jan Keller

Jan Keller

Datum narození: 23. 1. 1955
Místo narození: Frýdek-Místek
Profese: politik za ČSSD, sociolog, filozof, publicista
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Profesor Jan Keller, sociolog, filozof, publicista, environmentalista, někdejší člen KSČ, byl jako nestraník ve volbách 2014 europoslancem za ČSSD. V roce 2019 se rozhodl již nekandidovat.

V letech 1974 až 1979 Jan Keller  vystudoval historii a sociologii na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Působil jako interní aspirant ČSAV, poté jako závozník ČSAD a jako učitel na střední škole v Havířově. Od roku 1983 byl odborným asistentem na katedře sociologie filozofické fakulty v Brně.

JAN KELLER NA REFLEX.CZ

Ve druhé polovině 80. let  20. století Jan Keller coby stipendista fancouzské vlády absolvoval studijní pobyty na univerzitách v Bordeaux, v Aix-en-Provence a na pařížské Sorbonně, kde studoval dějiny Francie v 60. a 70. letech 17. století. V roce 1992 obhájil habilitační práci O byrokratizaci státní správy ve Francii za starého režimu.

V roce 1998 Jan Keller stál u zrodu oboru Humanitní environmentalistika na Masarykově univerzitě v Brně, v roce 1999 zde pracoval jako profesor pro obor sociologie. Od roku 2000 působí jako profesor sociologie na Fakultě sociálních studií Ostravské univerzity. Je autorem mnoha knih z oblasti sociologie a environmentalistiky.

Jan Keller se do politiky dostal v 70. letech, ale až v roce 2014 získal první veřejnou funkci - stal se europoslancem za ČSSD. V 70. letech se stal členem KSČ a podle jeho slov se tak stalo jen proto, že "předpokladem pro práci v oblasti společenských věd bylo členství v KSČ".

V roce 2009 Jan Keller kandidoval neúspěšně do Evropského parlamentu na šestém místě kandidátky Demokratické strany zelených. V roce 2014 to zkusil znovu, stal se již coby nestraník lídrem ČSSD a to mu eurokřeslo vyneslo. Ve volebách do EP 2019 se rozhodl již nekandidovat.

O JANU KELLEROVI ČTĚTE ZDE>>

Sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller byl oceněn dne 28. října 2013 z rukou prezidenta Miloše Zemana Medailí za zásluhy.

 

Články o celebritě

ČSSD zve Zemana a tasí blond kritičku Babiše. V boji o Evropu chybí Poche i Keller ČSSD zve Zemana a tasí blond kritičku Babiše. V boji o Evropu chybí Poche i Keller ČSSD pozve na svůj březnový sjezd prezidenta Miloše Zeman. Její šéf Jan Hamáček posbíral na ukončený... číst článek
Plat 160 tisíc čistého a tučný důchod z Bruselu. Kdo chce být europoslancem? Plat 160 tisíc čistého a tučný důchod z Bruselu. Kdo chce být europoslancem? O 21 křesel v dobře placeném Evropském parlamentu se bude v květnu 2019 ucházet řada stávajících eur... číst článek
Miliardové pokuty kvůli nepřijetí uprchlíků? Raději než riziko, říká Keller Miliardové pokuty kvůli nepřijetí uprchlíků? Raději než riziko, říká Keller Češi se mohou stát brzy „ohroženým druhem“ a proto odmítají přijímat uprchlíky. Ve Studiu Brusel to ... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Klára Dostálová
Klára Dostálová
zobrazit profil Markéta Pekarová Adamová
Markéta Pekarová Adamová
zobrazit profil Dalibor Zelený
Dalibor Zelený
zobrazit profil Terezie Holovská
Terezie Holovská
zobrazit profil Miroslav Antl
Miroslav Antl
zobrazit profil Libor Honzárek
Libor Honzárek
zobrazit profil Roman Sklenák
Roman Sklenák
zobrazit profil Jiří Jureček
Jiří Jureček